Linkovi

Sojino ulje loše za zdravlje


Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Riversajd upozoravaju da ishrana bogata sojinim uljem doprinosi gojaznosti više od fruktoze, odnosno voćnog šećera.

Ako želite da živite zdravo kako biste dočekali duboku starost vitalni i srećni, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da poboljšate kvalitet života, zdravlje, respoloženje i produžite životni vek.

Sojino ulje se koristi za kuvanje i prženje u velikom broju domaćinstava. Međutim naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Riversajd upozoravaju da ishrana bogata sojinim uljem doprinosi gojaznosti više od fruktoze, odnosno voćnog šećera.

Naučnica sa kalifornijskog Univerziteta Riversajd, Punam Džot Diol kaže da su eksperimenti na miševima pokazali da su se zamorčići, u čiju je ishranu bilo uključeno sojino ulje, ugojili dvostruko više od onih koji su se hranili istom količinom fruktoze.

Osim debljanja primećeno je da su miševi hranjeni sojinim uljem ispoljili simptome metaboličkog sindroma, odbnosno grupu karakteristika koje zajedno povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Ove karakteristike obuhvataju gojaznost, visoki krvni pritisak, povišene nivoe šećera u krvi i visoke trigliceride .

Telefon kao digitalni slušni aparat

Više od 350 miliona ljudi, širom sveta, pati od gubitka sluha, ali nova aplikacija nazvana Ju Saund može da pretvori vaš pametni telefon u digitalni slušni aparat, aplikaciju koja se prilagođava slušnim potrebama pojedinca. Hulio Fernandez kaže da mu je ova aplikacija pomogla i da ga je ponovo vratila među ljude.

"Potpuno sam se bio povukao iz društva. Nisam želeo da izlazim sa prijateljima, nisam želeo ni da ih vidim."

JuSaund aplikacija omogućava pametnim telefonima da registruju i snime razgovor i to procesuju korisniku, isto kao slušni apparat, kaže otorinolaringolog Viktor Stok.

"Nije da ja samo mislim da to radi, ja mogu i da potvrdim da radi. Naši pacijenti već koriste te aplikacije."

Aplikacija JuSaund nije besplatna. Košta oko 30 dolara godišnje, a dostupna je pacijentima u 15 zemalja.

XS
SM
MD
LG