Linkovi

"Mala bela laž" - priča o rasi i porodičnim tajnama


Lejsi Švarc odrasla je u jevrejskoj porodici iz više srednje klase, u jednom gradu u državi Njujork, gde su skoro svi koje je poznavala bili belci. Podrazumevala je da je jedna od njih.

Dokumentarni film Lejsi Švorc “Mala, bela laž”, što je inače izraz koji označava sitnu, bezazlenu laž iz dobre namere, govori o mnogo krupnijoj laži. To je priča o tome kako je Lesli otkrila tajnu o svom stvarnom poreklu i rasi.

Odrasla sam u svetu sinagoga, hebrejskih škola, proslava Bar micva… nikada mi nije palo na pamet da tu ne pripadam, odrasla sam u uverenju da sam belkinja.”

U filmu Little White Lie, Lejsi Švorc govori o odrastanju u prevashodno belačkoj zajednici u Vudstoku u Njujorku. Ponekad bi se zapitala zašto je njena koža tamnija, a prvi put - kada je to primetilo jedno dete iz njenog obdaništa.

“To je najranija uspomena na trenutak kada sam se osetila drugačijom. Bilo mi je neprijatno što me je neko izdvojio od ostalih, osećala sam se ružno. Kada sam ispričala roditeljima šta se desilo, tata je izvukao stari album sa fotografijama i rekao da ličim na njegovog pradedu, koji je bio Sicilijanac... Sve do 18 godine nisam shvatila da sam meleskinja. Jedna od najvažnijih stvari u mojoj priči, i u ovom filmu , je o tome kolika je snaga poricanja. Dok sam snimala film bila sam veoma zainteresovana da razmotrim kako izgleda vremenska hronologija tog poricanja, kakva je njegova anatomija.”

Istina je Lejsi počela da dopire do svesti tek kada je bila na koledžu, I kada ju je udruženje crnačkih studenatkinja pozvalo da se pridruži.

“Prvi put u životu sam se osećala da negde pripadam. Nekako sam shvatila da sam crnkinja. Naravno, to je značilo da su moji roditelji nešto prećutali.

“Lejsi je došla i rekla da treba da razgovaramo. Pomislila sam - o ne”, uplašila sam se”, kaže u filmu Lejsina majka.

Ona je priznala da je imala aferu sa porodičnim prijateljem koji je bio crnac. Čak i Lejsin otac nije želeo da sam sebi prizna istinu.

Iako je bilo teško, nisam se osećala kao da nešto gubim u tom trenutku, ali sam se posebno plašila da ću izgubiti oca ako budemo pričali o činjenici da nije moj biološki otac. Mislim da sam osećala zbunjenost, ali i olakšanje, kada mi je bilo jasno zašto izgledam tako kako izgledam I znam odakle potičem.”

Švorc kaže da gledaoci različitog porekla mogu da se poistovete sa njenim filmom.

“Smatrala sam da je važno da se obratimo različitim vrstama publike, da idemo na festivale crnačkog filma, jevrejskog filma, dokumentarnog filma kako bi smo pokazali da ovo jeste film o rasi, a svakako ima veze I sa mojim jevrejskim identitetom, ali da je zapravo o porodičnim tajnama, a to je nešto sa čim svako može da se poistoveti.”

Film Little White Lie biće prikazan na američkoj javnoj televiziji u martu.

XS
SM
MD
LG