Linkovi

Izbori i referendum u Litvaniji


Litvanci glasaju na biračkom mestu u Viljnusu
Litvanci glasaju na biračkom mestu u Viljnusu

Politički posmatrači očekuju da Litvanci glasaju protiv konzervativne vlade, opterećene visokom nezaposlenošću i nepopularnim merama štednje.

Birači u Litvaniji danas glasaju za novi parlament i, takođe, učestvuju u neobavezujućem referendumu o nuklearnoj budućnosti zemlje.

Politički posmatrači očekuju da Litvanci glasaju protiv konzervativne vlade, opterećene visokom nezaposlenošću i nepopularnim merama štednje. U prestonici Viljnusu, članovi kampanjskih timova prikupljaju podršku za svoje kandidate za četvorogodišnji mandat u parlamentu koji ima 141 poslanika.

Litvanci će takođe izraziti svoj stav prema izgradnji nove nukelarne elektrane. Urednik Baltičke informativne službe, Arturas Racas, kaže da očekuje da antinuklearna kampanja bude uspešna. „Ceo projekat je veoma važna iz raznih aspekata: od energije, do ekonomije, pa čak i politike. Problem je to što je vlada utrošila previše vremena ne objasnivši ceo problem, ili ne objasnivši ga dovoljno, i što je počela da ga objašnjava tek sad. Rezultat referenduma je vrlo jasan, neće uspeti“, kaže Racas.

Otkako je Litvanija pre tri godine zatvorila nuklearnu elektranu tipa one u Černobilju, zemlja plaća visoku cenu za uvoz gasa iz Rusije.
XS
SM
MD
LG