Linkovi

Spilbergov "Likoln" - realistični portret


Reditelj Stiven Spilberg udahnuo je novi život u američkog predsednika Abrahama Linkolna.
Reditelj Stiven Spilberg udahnuo je novi život u američkog predsednika Abrahama Linkolna.

Novi film Stivena Spilberga predstavlja lukavog političara koji uspeva da se snađe u toliko poznatim vašingtonskim podelama i igrama moći.

Novi film Stivena Spilberga „Linkoln“ odstupa od tradicionalnog portreta 16. američkog predsednika, duboko analizirajući um čoveka koji je bio spreman da rizikuje sve kako bi ukinuo ropstvo. Spilberg je svoj novi film zasnovao na delovima knjige „Tim rivala“, istoričarke Doris Kerns Gudvin. Njegov Abraham Linkoln veoma je relevantan i danas, jer predstavlja lukavog političara koji uspeva da se snađe u toliko poznatim vašingtonskim podelama, zastojima i igrama moći.

U januaru 1865. građanski rat u SAD je skoro završen, ali predsednik Linkoln ne pristaje da potpše sporazum o primirju, sve dok Kongres ne usvoji 13. amandman - ukidanje ropstva. Vilijem Sjuard, Linkolnov državni sekretar, je protiv toga.

Lincoln nikada nije realistično predstavljan u filmovima... do sada.

Skoro čitav vek, prikazivan je kao uzvišena figura. U „Rođenju nacije“ Di Dabl-ju Grifita je veličanstven. U filmu Džona Forda iz 1939, mladi gospodin Linkoln je druželjubiv i robotičan. Spilbergov Linkoln je drugačiji.

“Bio sam odlučan u nameri da napravim film o predsedniku koji radi, a ne koji samo pozira".

Najpre vidimo predsednika koji ukida ropstvo, a onda okončava rat. U muzeju u Fordovom pozorištu u Vašingtonu, gde je 16. predsednik ubijen, istoričar Erik Martin objašnjava kako je Linkolnov proces razmišljanja evoluirao.

“Njegov prvi i najvažniji cilj kada je rat počeo bio je - ne da oslobodi robove, već da - na kraju krajeva - očuva Uniju. Linkoln shvata da će – ako želi da ostvari svoj vojni cilj, i sačuva zemlju u celini, morati da se pozabavi pitanjem ropstva”.

Film se fokusira na poslednja četiri meseca Linkolnovog predsednikovanja.

Trka za glasovima u Kongresu, kako bi se usvojio amandman zlokobno podseća na današnja previranja na Kapitol Hilu. Rasprava u Predstavničkom domu je i tada bila ogorčena.

Film se bavi Linkolnovim odnosom sa svojom ženom i decom, njegovim ubeđenjima i neprestanim prispitivanjima. Dvostruki dobitnik Oskara Danijel Dej-Luis još jednom zaslužuje prestižno priznanje za tumačenje 16. američkog predsednika. Ne samo da neverovatno podseća na Linkolna, on se praktično pretvara u njega.

"Čovek koga tumačite vam to omogućava, jer je bio toliko otvoren. To je bilo jedno od najprijatnijih iznenađenja, upoznavanje sa njim, kako je taj čovek bio neverovatno pristupačan. Vremenski period u kojem je živeo je bio takav da je bilo fizički opasno za njega da bude pristupačan, ali vrata Bele kuće bila su otvorenija nego ikad".

Spilbergov Linkoln biće sigurno zastupljen tokom dodele Oskara, ali što je još važnije – ući će u istoriju.
XS
SM
MD
LG