Linkovi

Ukrajina: Policija pretukla bivšeg ministra


Jurij Lučenko posle susreta sa pripadnicima specijalne policije

Lider opozicije Jurij Lučenko, koji je bio ministar unutrašnjih poslova nalazi se na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Kijevu...

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, sad lider opozicije Jurlij Lučenko nalazi se u bolnici, na odeljenju intenzivne nege, pošto je pretučen u sukobu koji je kasno sinoć izbio između demonstranata koji se zalažu za približavanje Evropskoj uniji i policiji, koja ih je tukla palicama.

Povod za nemire bila je odluka suda u Kijevu da osudi trojicu muškaraca na šest godina zatvora zbog toga što su 2011. planirali da raznesu statuu osnivača Sovjetskog Saveza Vladimira Iljuča Lenjina.

Lokalni mediji u Ukrajini emitovali su snimke teško pretučenih demonstranata, među kojima se nalazio i Lučenko, koji je navodno dobio udarce u glavu.

Antivladini demonstranti izlaze na ulice Kijeva i drugih ukrajinskih gradova još od novembra, kada je predsednik Viktor Janukovič iznenada promenio stav i odbio da potpiše trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, odlučujući se umesto toga za jačanje veza sa Rusijom.

Od tada, Moskva je obećala da otkupi 15 milijardi dolara ukrajinskog duga i smanji cene svog gasa, kako bi ojačala posustalu ukrajinsku ekonomiju.

Demonstranti traže da vlada ispuni obećanje i potpiše sporazum sa EU.
XS
SM
MD
LG