Linkovi

Libija: Bitka za strateški važnu Zaviju


Libijski pobunjenici u gradu Zavija na zapadu Libije, 13. avgust 2011.

Pobunjenici i snage libijskog lidera Moamera Gadafija, vode intenzivnu bitku za kontrolu nad Zavijom, strateški važnim gradom na oko 50 kilometara zapadno od Tripolija. Pobunjenici su danas javili da su prodrli do centra grada, ali Libijska vlada tvrdi da je Zavija i dalje pod njenom kontrolom.

Grad se nalazi na glavnom putu između Tripolija i tuniske granice, tako da bi Tripoliju bio presečen pravac snabdevanja ako pobunjenici zauzmu grad. Opozicioni borci uz pomoć vazdušnih napada NATO-a još od februara pokušavaju da osvoje prestonicu i svrgnu Gadafija.

Pobunjenici su juče saopštili da su osvojili grad Garjan, manje od 100 kilometara južno od Tripolija. Nešto kasnije, agencija Asošijeted pres je prenela izjavu jednog borca opozicije, koji je rekao da su borbe ponovo izbile i da su vladine snage dobile pojačanja.

Takođe juče, funkcioner Libijske vlade je oštro reagovao na izjavu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Bana Ki-muna o civilnim žrtvama. Ban je u četrtak izrazio zabrinutost zbog povećanja broja civilnih žrtava i zatražio od svih strana da „ispolje krajnju uzdržanost“. Libijski ministar inostranih poslova Haled Kaim, izjavio je da je Banov komentar „neprihvatljiv“, jer on nije izdvojio NATO kao stranu koja je odgovorna za civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG