Linkovi

Libijski pobunjenici postavili uslove


Pripadnik pobunjeničkih snaga pored crteža Moamera Gadafija na kontrolnom punktu u Tripoliju, 30. avgust 2011.
Pripadnik pobunjeničkih snaga pored crteža Moamera Gadafija na kontrolnom punktu u Tripoliju, 30. avgust 2011.

Lider libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil saopštio je danas u Bengaziju da će pobunjenici preduzeti vojni napad na rodni grad Moamera Gadafija Sirtu, ukoliko do subote ne dobiju potvrde da se pripadnici Gadafijevih snaga u gradu predaju. Lideri libijskih pobunjenika takodje traže od vlasti u Alžiru da izruče suprugu i troje dece libijskog predsednika Moamera Gadafija, koji su juče ujutru prešli u Alžir.

Alžirsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su supruga Moamara Gadafija, ćerka Ajša i dvojica sinova Mohamed i Hanibal, automobilom ušli u Alžir. Sa njima su takođe stigli njihova deca i supružnici. Po navodima alžirskih zvaničnika, te su informacije prosleđene američkom predstavniku kao i opozicionom Privremenom nacionalnom savetu.

Pobunjenički funkcioneri inače, optužuju Alžir da podržava Gadafija, snabdevajući ga plaćenicima koji su učestvovali u gušenju pobune u Libiji.

"Upotrebićemo sva sredstva da ga vratimo u zemlju i izvedemo pred sud koji će mu suditi. To je naš cilj. Obezbedićemo svim članovima porodice Gadafi pravedno suđenje, to garantujemo. Ali, dalje od toga ne preporučujemo nijednoj zemlji da pruži utočište Gadafiju ili njegovoj porodici, jer ćemo to smatrati aktom agresije, protivnom željama libijskog naroda“, rekao je Mahmud Šamam, ministar za informisanje pobunjeničke vlade.

U ponedeljak se na Trgu mučenika, koji se ranije zvao Zeleni Trg, okupilo oko dve hiljade Libijaca da proslave Eid al-Fitr, odnosno Bajram, na kraju svetog meseca Ramazana.

"U stvari, revolucija je počela tek danas. Treba da izgradimo civilno društvo, to je najvažnija stvar, kao u svakom drugom demokratskom društvu. Biće potrebno mnogo vremena. To neće biti lako, naročito posle 42-godišnje represije“, kaže Abdul Tabuni, aktivista za zaštitu ljudskih prava u Tripoliju.

Juče su se pobunjeničke snage približile Gadafijevom rodnom gradu, Sirtu. Portparol opozicije je izjavio da će antivladine snage silom zauzeti grad ukoliko tamošnje plemenske vođe ne budu položile oružje.

XS
SM
MD
LG