Linkovi

Obama: "Gadafi mora da ode"


Predsednik Obama odgovara na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa meksičkim predsednikom Kalderonom, 3. marta 2011.
Predsednik Obama odgovara na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa meksičkim predsednikom Kalderonom, 3. marta 2011.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je libijski predsednik Moamer Gadafi izgubio legitimitet kao lider, te da mora da podnese ostavku. Na konferenciji za novinare posle susreta sa meksičkim predsednikom Felipeom Kalderonom, Obama je rekao da je američkim agencijama dao upustvo da ispitaju “sve opcije koje su na raspolaganju” kada je reč o Libiji, i dodao da je odobrio upotrebu vojnih aviona za evakuaciju Egipćana iz regiona. Predsednik Kalderon je osudio nasilje protiv civila u Libiji, uz ocenu da je nemoguće da dodje do “masakra” civila, a počinioci ne budu kažnjeni.

Medjunarodni krivični sud najavljuje istragu

Luis Moreno Okampo, tužilac Medjunarodnog krivičnog suda.
Luis Moreno Okampo, tužilac Medjunarodnog krivičnog suda.

U medjuvremenu, svetske organizacije sve intenzivnije reaguju na libijsku krizu. Tužilac Medjunarodnog krivičnog suda, Luis Moreno-Okampo pokrenuo je istragu protiv Gadafija, njegovih glavnih saradnika i nekih od njegovih sinova. On je istakao da će istražiti navode o zločinima protiv čovečnosti za vreme nasilnog gušenja anti-vladinih protesta u Libiji.

Direktor organizacije Hjuman rajts voč, Ričard Diker, pozdravlja istragu koja se pokreće na osnovu preporuke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Diker u današnjem saopštenju navodi da je ta preporuka jasna poruka Gadafiju i pripadnicima njegovih snaga da "zločinačko ugnjetavanje mirnih demonstranata donosi sa sobom krivične posledice".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton saopštila je da će se ministri spoljnih poslova Unije okupiti u Briselu na seriji sastanaka o Libiji, počevši od 10. marta.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen danas je saopštio da Alijansa nema nameru da interveniše u Libiji, ali da "planira sve mogućnosti". Rasmusen je to izjavio dan pošto je Arapska liga odbacila svaku mogućnost spoljašnje vojne intervencije i pošto je američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio da bi uspostavljanje zone zabrane letenja zahtevalo prethodni udar na sisteme Gadafijeve protivazdušne odbrane.

U međuvremenu, venecuelansko Ministarstvo informacija je saopštilo da je predsednik Ugo Čavez razgovarao sa Gadafijem o formiranju bloka prijateljskih zemalja koje bi posredovale u rešavanju krize u Libiji. Navodi se da su dva lidera razgovarala o predlogu za osnivanje "Mirovne komisije", ali se ne iznose nikakvi detalji. Čavez je već rekao da se neće priključiti osudama Gadafija i upozorio da Vašington priprema vojnu invaziju na Libiju.

XS
SM
MD
LG