Linkovi

Libija: Akcija protiv paravojnih snaga


Libijske bezbednosne snage
Libijske bezbednosne snage

Libijska vojska je saopštila da je izvršila prepad na nekoliko paravojnih objekata u prestonici Tripoliju i okolini

Lider prelazne vlasti u Libiji naredio je raspuštanje svih nezakonito osnovanih milicija.

Jučerašnji napadi su izvedeni dan pošto je predsednik nacionalne skupštine, Muhamed el-Magarijef, saopštio da će raspustiti sve paramilicije i vojne logore koji dejstvuju van kontrole vlade.

„Tražimo od drugih revolucuionara koji su stacionirani na ovakvim mestima, da ih predaju i vrate se svojim pređanjim poslovima. A ako neko želi da služi vladi, neka tako i bude, ali da dejstvuje u legalnim snagama ili se vrati na raniji posao“, saopštio je komandant revolucionarne garde "Džado" Osama Muhamed.

Vlast je u subotu preuzela kontrolu nad milicijskim bazama u Bengaziju, posle sukoba u kojem je 11 ljudi poginulo, a više od 60 ranjeno. Ti sukobi oko baza džihadističke milicije su izbili posle velikih protesta u petak, kada su desetine hiljada Libijaca defilovale kroz Bengazi, tražeći raspuštanje ekstremističkih organizacija. Demonstranti su izbacili džihadističku miliciju Ansar al-Šarija iz njenog sedišta i zauzeli baze drugih oružanih milicija u Bengaziju.

„Dosta nam je ovoga. Hoćemo da imamo Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, hoćemo nacionalnu armiju. Revolucija je završena i Moamar je otišao, hvala Bogu, Alahu akbar“, kaže jedan od stanovnika Tripolija.

Ansar al-Šarija je povezana sa napadom koji se dogodio početkom meseca na američki konzulat u Bengaziju u kojem su poginula četiri Amerikanca, među kojima i američki ambasador u Libiji, Kristofer Stivens. Organizacija odbacuje tu optužbu.

Napad na konzulat se vremenski podudario sa protestima zbog amaterskog filma prikazanog preko interneta, koji je privatno snimljen u Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG