Linkovi

Gadafi kaže da su naftna polja u Libiji bezbedna


Libijski predsednik Moamer Gadafi

Libijski lider Moamer Gadafi kaže da su naftna polja u njegovoj zemlji bezbedna ali da strane naftne kompanije brinu da bi mogli da ih napadnu „naoružani gangsteri“.

U govoru održanom danas u Tripoliju libijski lider je rekao da medjunarodne naftne kompanije „strahuju“ za nastavak operacija dok se borba za kontrolu nad zemljom nastavlja. Medjutim Gadafi tvrdi da su libijska naftna polja i luke 'bezbedni' i 'pod kontrolom'.

On je to izjavio nakon izveštaja da su vladine snage ponovo preuzele od anti-vladinih pobunjenika naftnu rafineriju u gradu Brega, na Sredozemnom moru.

Jedan libijski naftni funkcioner rekao je da izvoz iz istočnog dela zemlje, koji je u rukama pobunjenika, teče normalno. Medjutim, funkcioneri libijske naftne industrije navode da je tokom nemira libijska proizvodnja nafte od 1,6 miliona barela dnevno, svedena na pola.

To je dovelo do oštrog povećanja cena nafte na svetskim tržištima pa je u Londonu cena sirove nafte tipa Brent dostigla 112 dolara po barelu. Cena nafte u Njujoršku bila je oko 100 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG