Linkovi

NATO nastavlja bombardovanje Libije


NATO nastavlja bombardovanje Libije
NATO nastavlja bombardovanje Libije

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je saopštio predstavnicima Nacionalnog prelaznog saveta libijskih pobunjenika, da će Zapadna vojna alijansa nastaviti da bombarduje snage libijskog vođe Moamera Gadafija dokle god budu ugrožavale civile.

Rasmusen je to rekao danas u Briselu, posle sastanka sa delegacijom libijskih pobunjenika na čelu sa Mahmudom Džibrilom, koja je informisala šefa NATO-a o napredovanju petomesečne pobune protiv Gadafijeve 42-ogodišnje vladavine. Rasmusen je rekao da je na sastanku sklopljena serija dogovora između Alijanse i pobunjenika.

Dogovorili smo se tri stvari. Prvo, da operacije NATO-a za zaštitu civila moraju da se nastave. Gadafijeve snage i dalje ugrožavaju nedužni narod. Dokle god ta opasnost traje, mi moramo da nastavimo da se borimo sa tim. Drugo, Gadafijev režim je potpuno izgubio svoj legitimitet. Treće, mora se pronaći političko rešenje – koje će da predvode Libijci, uz podršku međunarodne zajednice i ispunjenje legitimnih zahteva libijskog naroda, kao što je zatražio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.“

Diplomatski šef pobunjenika Džibril je odmah istakao da pronalaženje političkog rešenja libijske krize možda neće biti lako.

Prema mojim saznanjima i dalje na stolu nema jasne, sveobuhvatne političke incijative. I sve ove priče o pregovorima koji se vode između režima i Prelaznog saveta su potpuna izmišljotina. Takvih pregovora nije bilo, niti se vode u ovom trenutku.“

Snage NATO-a vrše vazdušne napade na Gadafijeve bezbednosne snage od marta, na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o korišćenju sile za zaštitu libijskih civila.



XS
SM
MD
LG