Linkovi

NATO: Završne pripreme za akciju


Zona zabranjeno leta u Libiji označena je na kompjuterima "Eurokontrola" u Briselu, 18. marta 2011.
Zona zabranjeno leta u Libiji označena je na kompjuterima "Eurokontrola" u Briselu, 18. marta 2011.

Režim pukovnika Gadafija mora otići sa scene i otvoriti prostor demokratskom dijalogu, stav je zvaničnog Brisela u odnosu na rezoluciju UN-a o Libiji. Evropa će se uključiti u realizaciju rezolucije humanitarno i ekonomski - pomažući libijskom narodu i ekonomski kažnjavajući rezim, poručeno je iz Brisela. Uz ovo, iz briselskog sjedišta NATO dodaju - vojni savez je u završnici plana akcije.

Evropljani su sa olakšanjem dočekali rezoluciju Vijeća sigurnosti - bilo je krajnje vrijeme da se medjunarodna zajednica odluči na korak koji će zaustaviti Gadafijev zločin protiv vlastitog naroda, poruka je prvog čovjeka Evropskog parlamenta, Jeržija Buseka, koji je danas u posjeti Tunisu.

Zadovoljan sam da je medjunarodna zajednica konačno preduzela konkretne korake kako bi zaustavila Gadafija u ubijanju vlastitog naroda. Evropski parlament je jasno podržao mogućnost uvodjenja zone zabrane letova, uspostavljenu u rezoluciji UN-a. Narednih dana namjeravam sa partnerima u Egiptu, Tunisu i Arapskoj ligi razgovarati o tome kako primjeniti donijetu rezoluciju", izjavio je predsednik Evropskog parlamenta.

Opšti stav je – Gadafi mora otići, režim se mora okončati. U stalnom smo kontaktu sa ljudima na terenu, i posebno je važno naći izlaz iz trenutne situacije", ocenjuje visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Unija je spremna da rezoluciju UN u potpunosti ispoštuje, u skladu sa svojim mandatom i kompetencijama, kažu u zajedničkoj poruci visoka predstavnica EU i predsjednik Evropskog vijeća, ukazujući na humanitarno i polje ekonomskih sankcija Gadafijevom režimu. A NATO poručuje - pripreme za akciju su u završnoj fazi.

Nato sada dovršava svoje planove kako bi bio spreman za odgovaraću akciju u podršci UN rezoluciji, kao dio širih medjunarodnih napora. Za to postoje svi razlozi - hitna potreba, podrška regiona i jasan UN mandat za neophodnu medjunarodnu akciju”, istakao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

U ponedjeljak se u Briselu okupljaju ministri vanjskih poslova Unije, od kojih se očekuju konkretne odluke u skladu sa rezolucijom UN-a.

XS
SM
MD
LG