Linkovi

Kameron i Sarkozi u Libiji


Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi tokom posete Bengaziju
Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi tokom posete Bengaziju

Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi doputovali su danas u Libiju na razgovore sa prelaznom vladom. Kameron i Sarkozi su najviši funkcioneri koji su u zvaničnoj poseti Libiji otkada je bivši lider Moamer Gadafi napustio Tripoli.

Dvojica visokih zvaničnika doputovali su u Tripoli na sastanak sa predsednikom Nacionalnog prelaznog saveta Mustafom Abdelom Džalilijem. Takođe su posetili Bengazi na istoku Libije.

Važno je da ovde budemo prisutni. Britanija je odigrala važnu ulogu i ja sam na to ponosan, ali na kraju je ipak narod Libije taj koji je obavio posao i želeo sam da dođem i lično mu čestitam, a zatim da razmotrimo kako možemo da pomognemo u procesu obnove zemlje“, kazao je britanski premijer.

Ovo je vrlo dobar dan za nas. Ponosni smo što smo ovde. To je vrlo važno. Budućnost Libije leži u demokratiji, miru i pomirenju”, poručio je Sarkozi.

Portparol Kabineta Dejvida Kamerona je izjavio da će Britanija odmrznuti oko 950 miliona dolara libijske imovine.Britanija i Francuska su se odlučno zalagale da NATO zaštiti civile od snaga lojalnih Moameru Gadafiju, a Francuska je bila prva zemlja koja je priznala Nacionalni prelazni savet kao legitimnu vladu libijskog naroda. Vršilac dužnosti premijera Libije, Mahmud Džibril, na konferenciji za novinare je saopštio neke od tema prvog kruga današnjih razgovora.

“Još nam je potrebna zaštita – Britanija se saglasila da nam pomogne u otklanjanju nagaznih mina u Bregi i drugim oblastima, što smo prihvatili. Zahvaljujemo se Francuskoj na njenoj pomoći da se nastavi školska godina i na odmrzavanju libijskih sredstava.”

Na istoj konferenciji, Dejvid Kameron je otvoreno poručio Moameru Gadafiju i njegovim pristalicama da se predaju.

“Poruka Gadafiju i svima koji još nose oružje u njegovo ime, jeste da je gotovo I da se predaju. Plaćenici bi trebalo da se vrate kući, a oni koji i dalje misle da Gadafi ima bilo kakav uticaj u bilo kom segmentu vlade u bilo kom delu zemlje, neka na to zaborave.”

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan bi narednih dana takođe trebalo da doputuje u Libiju u okviru zvanične turneje po Severnoj Africi.

XS
SM
MD
LG