Linkovi

NATO počeo da baca letke u Libiji


Na fotosu snimljenom tokom organizovane posete, libijski vojnici i građani okupili su se ispred jedne od bombardovanih zgrada u Tripoliju
Na fotosu snimljenom tokom organizovane posete, libijski vojnici i građani okupili su se ispred jedne od bombardovanih zgrada u Tripoliju

NATO pojačava svoj pritisak na uporišta libijske vlade ciljanim vazdušnim napadima i psihološkim ratom.

Vazduhoplovni komandant Majk Braken rekao je danas da je NATO počeo da baca letke i emituje poruke vojnicima lojalnim libijskom lideru Moameru Gadafiju, pozivajući ih da se vrate svojim kasarnama i kućama.

U porukama se takođe podstiču vojnici da se udalje od vojne opreme koja je potencijalni cilj vazdušnih napada NATO.

Rano jutros, avioni NATO napali su u Tripoliju jednu zgradu koju koriste libijske službe bezbednosti kao i sedište agencije za borbu protiv korupcije. Posle bombardovanja u pomenutim zgradama izbio je požar.

U međuvremenu, Rusija je pozvala Libiju da postupi u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i povuče svoje oružane snage iz civilnih područja.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa predstavnicima libijske vlade, posle čega je izjavio da su Libijci izrazili spremnost da razmotre mirovni plan Afričke unije ukoliko NATO obustavi svoju kampanju bombardovanja.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini ranije je rekao da funkcioneri Ujedinjenih nacija i Libije razmatraju način na koji bi politički uzdrmani libijski lider Moamer Gadafi mogao da ode iz zemlje.

U međuvremenu, tuniski funkcioneri su danas izjavili da je libijski ministar naftne industrije Šukri Ganem napustio taj položaj i prebegao u Tunis. Ganem je bio direktor libijske Nacionalne naftne korporacije i jedan od veterana Gadafijevog režima. Libijski funkcioneri nisu potvrdili njegov odlazak.

XS
SM
MD
LG