Linkovi

Odložena Gadafijeva sahrana


Borci privremene vlade proslavljaju smrt bivšeg diktatora i kraj borbi sa njegovim pristalicama
Borci privremene vlade proslavljaju smrt bivšeg diktatora i kraj borbi sa njegovim pristalicama

Planovi za sahranu bivšeg libijskog Lidera Moamera Gadafija privremeno su odloženi jer su Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava pokrenule pitanja o njegovoj smrti.

Funkcioneri Privremene libijske vlade raspravljali su danas o tome šta da urade sa njegovim telom koje se čuva u zamrzivaču jednog šoping centra, u Misrati. Novinar agencije Asošijeted pres koji je video Gadafijevo telo kaže da je bivši libijski lider imao jednu ranu na levoj strani glave i drugu u sredini grudi.

Gadafi je umro juče, kratko vreme pošto su ga borci Nacionalnog prelaznog saveta zarobili u jednoj cevi za odvođenje kišnice, nedaleko od njegovog rodnog grada Sirta.

NATO je danas saopštio da su se Gadafi i članovi njegove pratnje nalazili u teško naoružanom konvoju koji su avioni NATOa napali dok je pokušavao da se silom probije iz Sirta.

U saopštenju NATOa kaže se da funkcioneri alijanse nisu u tom trenutku znali da se Gadafi nalazi u konvoju, ali da su vazdušni napadi verovatno doprineli njegovom zarobljavanju.

Odvojeno od toga, najviši komandant NATO operacija, admiral Džejms Stavridis, rekao je danas da će preporučiti okončanje misije NATO u Libiji. Stavridis je rekao de je jučerašnji dan bio “dobar dan za NATO” i “važan dan za narod Libije”.

Predstavnici NATOa razgovaraju danas u Briselu o okončanju vazdušne kampanje u Libiji, koja traje već duže od šest meseci. Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da Gadafijeva smrt znači da se operacija NATO probližava kraju.

Sumnje u okolnosti Gadafijeve smrti pokrenule su mogućnost istrage od strane Međunarodnog krivičnog suda.

Na snimcima napravljenim mobilnim telefonima vide se kako borci privremenog saveta nose ranjenog i okrvavljenog Gadafija, kratko vreme pre nego što je izdahnuo. U kasnije napravljenim snimcima vidi se da je po svemu sudeći bio ranjen u glavu.

Predstavnik UNHCRa, Rupert Kolvil, rekao je danas da su okolnosti Gadafijeve smrti “nejasne” i da su video snimci njegovih poslednjih trenutaka u životu “uznemirujući”.

Tokom jednog radio-intervjua ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovio je poziv za otvaranje istrage, rekavši da je prema Gadafiju trebalo da bude postupano kao prema ratnom zarobljeniku, u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Premijer libijske prelazne vlade, Mahmud Džibril, rekao je da je Gadafi izvučen iz cevi u kojoj se krio i da je nešto kasnije smrtno ranjen u unakrsnoj vatri između njegovih pristalica i protivnika.

Drugi funkcioneri rekli su da je on premlaćen i ubijen.

Libijski funkcioneri su juče izjavili da su u borbama u Sirtu ubijeni Gadafijev sin Mutasim i dugogodišnji šef libijske odbrane, Abu Baker Junis. Ne zna se pouzdano kakva je sudbina njegovog drugog sina, Seifa al-Islama.

Prema kontradiktornim izveštajima, Seif je bio opkoljen i zarobljen ili ubijen u jednom selu kraj Sirta. Vojni predstavnik Nacionalnog prelaznog saveta rekao je danas novinarima da je Seif smrto ranjen i da umire u jednoj bolnici u Zlitanu.

Moamer Gadafi je vladao Libijom više od četiri decenije. Ustanak protiv njega počeo je u fbruaru, u Bengaziju, a zatim se proširio na celu zemlju.

XS
SM
MD
LG