Linkovi

Libija preti građanima


Libijski pobunjenici na položaju kraj sela Šal Gouda, u zapadnoj Libiji

Vlada libijskog lidera Moamera Gadafija zapretila je smrću svim građanima koji koriste satelitske telefone bez zvanične dozvole.

Saopštenje o tome objavila je državna novinska agencija DŽANA, u okviru kampanje protiv pobunjenika koji nastoje da svrgnu libijskog lidera. U saopštenju se kaže da korišćenje pomenutih telefona predstavlja izdaju.

Agencija kaže da "špijuni" koriste satelitske telefone za prenošenje informacija NATOu, u čijem bombardovanju je, kako je rečeno, "poginuo veliki broj nevinih civila".

U utorak libijska vlada je optužila NATO za ubistvo 85 civila, u jednom selu kraj zapadnog grada Zlitana. NATO je priznao da su njegovi avioni u ponedeljak napali ciljeve u području Zlitana, ali odbacije tvrdnje o civilnim žrtvama.

Mnogi Libijci se oslanjaju na satelitske telefone zbog poremećene mobilne telefonije u nekim delovima zemlje.

U odvojenom razvoju događaja, borci opozicije danas su saopštili da su povećali osvojenu teritoriju u strateškoj naftnoj luci Bregi, koja je od početka ustanka u februaru više puta prelazila iz jednih u druge ruke. Pobunjenici kažu da je u borbama u Bregi poginulo najmanje 11 njihovih boraca.

XS
SM
MD
LG