Linkovi

Pro-Gadafijev konvoj na putu ka Nigeru


Za sada nije potvrđeno da se Moamer Gadafi nalazi u konvoju njegovih pristalica koji se kreću ka Nigeru

Kolona od gotovo 200 vozila sa pripadnicima snaga Moamera Gadafija, prešla je u susedni Niger, dok pobunjenički borci nastavljaju da dovode pojačanja pred jedno od poslednjih uporišta svrgnutog lidera.

Iz Nigera stižu vesti da se kolona vojnih vozila kreće prema prestonici Nijameju, posle večerašnjeg ulaska u Niger. Prestonica se nalazi u jugozapadnom delu zemlje u blizini Burkine Faso, zemlje čiji su zvaničnici pre oko dve nedelje ponudili Gadafiju azil.

Komandant Gadafijeve brigade koja obezbeđuje Gadafija, Mansur Dao, sa još nekoliko Libijaca, prešao je u Niger pre kolone. Još se ne zna gde je Gadafi i nije jasno da li je neko od njegovih rođaka ili zvaničnika njegove vlade među onima koji su prešli u Niger, ili će se kasnije pridružiti vojnoj koloni. Agencija Frans pres je danas javila da je nigerski ministar inostranih poslova demantovao vest da je Gadafi u konvoju.

U međuvremenu, nova pojačanja pristižu hiljadama pobunjeničkih boraca ispred libijskog grada Banija Valida, uoči krajnjeg roka za predaju Gadafijevih pristalica koji ističe u subotu. Pregovarači prelazne vlasti razgovaraju sa plemenskim starešinama i predstavicima Gadafijevih snaga u gradu koji je jedan od tri preostala bastiona svgnutog lidera. Gradom dominira najveće libijsko pleme, Varfala, koje je podržavalo Gadafija tokom gotovo 42-ogodišnje vladavine. Ipak, mnogi pobunjenički borci oko grada su takođe pripadnici Varfale.

Zvaničnici Nacionalnog prelaznog saveta tvrde da je najmanje jedan od sinova bivšeg lidera proteklih dana našao utočište u Bani Validu. Veruje se da je u gradu i Gadafijev portparol, Musa Ibrahim, a najistaknutiji sin bivšeg lidera, Seif al-Islam Gadafi, navodno je otišao iz grada prema pustinji na jugu.

XS
SM
MD
LG