Linkovi

Plan za opsadu Gadafijevog uporišta


Libijski pobunjenici

Libijski pobunjenici kažu da su spremni da počnu opsadu Bani Valida, jednog od preostalih uporišta bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija. Pobunjenici su danas rekli da su spremni za napad. Libijski Nacionalni prelazni savet je pozvao civile na područjima koja još kontrolišu Gadafijeve snage, da pređu na njihovu stranu, obećavajući da neće biti osvete.

Nacionalni prelazni savet je produžio rok za predaju oružja do iduće subote, a pobunjenički lideri se nadaju da neće morati da vrše opsadu civilnih delova. Italijanski ministar inostranih poslova Fransko Fratini je danas upozorio protiv potpune čistke vojnog osoblja iz Gadafijeve ere, pozivajući Libiju i međunarodnu zajednicu da ne ponavljaju istu „veliku grešku“ koja je počinjena u Iraku.

Sjedinjene Države i Irak su posle pada Sadama Huseina 2003, raspustile iračku armiju, tako da se veliki broj Iračana našao na ulici i što je neke nateralo da priđu pobunjenicima. Fratini je takođe naglasio da je važno sprečiti uvlačenje ekstremista u novu libijsku vladu.

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil, juče je u Bengaziju rekao da njegove snage sada sa „pozicije sile“ mogu da prodru u svaki grad, ali da bi on želeo da izbegne krvoproliće. On je naglasio da je vreme da se mirno predaju svi koji su verni Gadafiju u Sirti, Bani Validu i još nekoliko drugih mesta.

XS
SM
MD
LG