Linkovi

Opkoljeno Gadafijevo uporište


Pobunjenički borci u Libiji
Pobunjenički borci u Libiji

Libijske prelazne vlasti dovode pojačanja za napad na Bani Valid, jedno od poslednjih preostalih uporišta zbačenog predsednika Moamera Gadafija. U međuvremenu, stižu vesti da su danas prekinuti pregovori o mirnoj predaju Gadafijevih pristalica u tom pustinjskom gradu.

Medjutim, nije jasno šta predstoji: komandanti lokalnih vlasti govore o kratkim i dugim krajnjim rokovima, od kojih neki prolaze bez odgovora. Hiljade boraca prelaznih vlasti stacionirane su ispred Bani Valida, oko 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, dok predstavnici Gadafijevih pristalica i protivnika pokušavaju da se dogovore o prekidu zastoja.

Zapadni mediji već danima izveštavaju da su Gadafi i njegovi glavni savetnici možda u tom gradu ili okolini. Pregovarač Nacionalnog pelaznog saveta Abdulah Kanšil, izjavio je da su razgovori juče propali kada su plemenske starešine koje podržavaju Gadafija odbacile ponudu da se u Bani Valid dopreme lekovi i medicinski materijal, pod uslovom da pobunjenički borci udju u grad. On je istakao da su plemenske starešine tražile da pobunjenički borci uđu u grad bez oružja.

Bani Validom dominira najveće libijsko pleme, Varfala, koje je podržavalo Gadafija tokom njegove gotovo 42-ogodišnje vladavine. Medjutim, i mnogi pobunjenički borci oko grada su takodje pripadnici plemena Varfala. Nacionalni prelazni savet je produžio krajnji rok za sve protivnike da polože oružje do naredne subote.

Funkcioneri Prelaznog saveta se nadaju da će moći da izbegnu opsadu civilnih područja. Medjutim, neki od boraca koji su opkolili Bani Valid, kažu da se pronose glasine da bi napad mogao da počne i ranije.

XS
SM
MD
LG