Linkovi

Libijski pobunjenici zauzeli deo istočne naftne luke


Oklopni transporter snaga Muamera Gadafija unissten u ranijem vazdušnom napadu , 18. juli, 2011.

Libijski pobunjenici tvrde da su zauzeli deo istočne naftne luke Brega, nakon višednevnih sukoba sa lojalistima libijskog predsednika Moamera Gadafija.

Pobunjenici su danas saopštii da kontrolišu istočni deo Brege i da na zapadnoj strani potiskuju vladine snage, nakon jednodnevnih uličnih sukoba.

Pobunjenici koji kontrolišu veći deo istočne i deo zapadne Libije, lansirali su prošle nedelje ofanzivu na Bregu. Oni kažu da je u sukobima poginulo bar 12 njihovih boraca, dok je više od 270 ranjeno. Nije poznat broj žrtava medju pro-Gadafijevim snagama.

Libijski pobunjenci od februara nastoje da okončaju Gadafijevu četiri decenije dugu autokratsku upravu, napredovanjem ka glavnom gradu Tripoliju, Gadafijevom uporište na zapadu Libije. Aavioni NATO pomažu pobunjenicima bombardovanjem pro-Gadafijevih snaga u skladu sa mandatom UN-a da se spreče vladini napadi na civile.

NATO navodi da je danas pogodjena jedna antena radarskog sistema na glavnom aerodromu u Tripoliju jer je libijska vlada koristila taj radar u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG