Linkovi

Napad na pobunjenike na zapadu


Libijski pobunjenici na zapadu zemlje

Snage libijskog vođe Moamera Gadafija izvode artiljerijske napade na pobunjenike na zapadu zemlje, a borbe se sve više približavaju glavnom gradu Tripoliju. Izveštači sa linije fronta u blizini Zintana na zapadu, koji kontrolišu pobunjenici, javljaju da su žestoke borbe danas izazvale rušenje, ali nema izveštaja o žrtvama.

U Zaviji, pedesetak kiklometara zapadno od Tripolija, libijski pobunjenici su se juče sukobili sa vladinim snagama. Zbog borbi je zatvoren glavni put za snabdevanje između Tripolija i Tunisa. Portparol pobunjenika je izjavio za agenciju „Rojters“ da se borbe na tom području vode i danas i da vladinim snagama stižu pojačanja.

Pobunjenici su u martu zauzeli Zaviju, ali su ih vladine snage ubrzo potisnule iz tog grada. Ako bi pobunjenici uspeli da osvoje kontrolu nad Zavijom i okolnim mestima, presekli bi put kojim se Tripoli već otežano snabdeva. Glavni grad je zahvaljujući pomorskoj blokadi i vazdušnim napadima NATO-a već prilično izolovan.

Zapadni mediji su izvestili da su kasno sinoć glavnim gradom odjekivale snažne eksplozije, kao očigledna posledica bombardovanja NATO-a. Američki funkcioneri u pratnji američke državne sekretarke Hilari Klinton u Africi, kažu da će situacija u Libiji biti važna tema njenog izlaganja u utorak, na sastanku Afričke unije u Etiopiji.

XS
SM
MD
LG