Linkovi

Britanija traži pojačane napade


Libijski pobunjenik u borbi sa Gadafijevim snagama
Libijski pobunjenik u borbi sa Gadafijevim snagama

Komandant britanskih oružanih snaga, general Dejvid Ričards, zatražio je od NATO-a da poveća obim ciljeva vazdušnih napada u Libiji, zbog strahovanja da bi sukob mogao da se produži bez rešenja.

General Ričardson je za list „Sandi telegraf“ izjavio da postoji opasnost da bi sukob, ukoliko NATO ne pojača napade, mogao da se završi ostankom libijskog vođe Moamera Gadafija na vlasti. On je rekao da NATO u ovom trenutku ne napada infrastrukturne ciljeve u Libiji, ali da treba da razmotri povećanje broja ciljeva i pojačanje vojnih dejstava.

Ograničenja kojih članovi NATO-a moraju da se pridržavaju, dozvoljavaju jedino napade na ciljeve koji direktno ugrožavaju libijske civile. Libijski funkcioneri optužuju NATO da krši svoj mandat, vršeći napade s namerom da ubije pukovnika Gadafija.

Libijski pobunjenici su počeli pobunu protiv Gadafija u februaru, a NATO im pruža vazdušnu podršku od marta. Juče je inače sahranjeno 11 osoba koje su navodno poginule dan ranije u vazdušnom napadu NATO-a. Ožalošćeni su tokom sahrane pucali u vazduh i skandiranjem izražavali nezadovoljstvo.

Portparol Libijske vlade Musa Ibrahim je izjavio da je u vazdušnom napadu u Bregi poginulo 11 imama. Zapadna alijansa je odgovorila da veoma pažljivo bira ciljeve i da je napala vojnu komandu i kontrolni objekat u Bregi. NATO je kasnije saopštio da ne može da potvrdi ili demantuje civilne žrrtve.

XS
SM
MD
LG