Linkovi

Vlada protiv Gadafijevog povlačenja


Pobunjenici slave blizu grada Brege
Pobunjenici slave blizu grada Brege

Libijska vlada je saopštila da je otvorena za političku reformu, ali je odbacila ideju o povlačenju Moamera Gadafija sa vlasti.

Portparol vlade Musa Ibrahim je saopštio da je Libija otvorena za političke, izborne ili ustavne reforme, ali je dodao da će tranziciju voditi Gadafi.

Širom sveta imamo političare i vlade koji istupaju i nadmeno misle da mogu da odlučuju o budućnosti Libije, ali mi to odbacujemo. Ipak, zbog toga što toliko revnosno slušamo svakog, revnosni smo i da spasemo Libiju od razaranja, od građanskog rata – slušamo i kažemo ‘dobro, učinićemo sve što možemo da se nađemo – negde na sredini’.“

List „Njujork tajms“ je prethodno preneo da su najmanje dva od sinova libijskog vođe, predložila da Gadafi prepusti ovlašćenja za prelazak na ustavnu demokratiju svom sinu, Sejfu al-Islam Gadafiju.

Italija je inače juče odlučila da prizna libijski pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda. Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Libiju, Abdul Ilah al-Katib, koji se nedavno vratio iz Tripolija i Bengazija, rekao je da su libijske vlasti spremne da prihvate prekid vatre.

„Izvestio sam savet o razgovorima sa Libijskom vladom prethodnog dana u Tripoliju i naznačio da su me libijske vlasti informisale o svojoj spremnosti da prihvate prekid vatre pod nadzorom nepristrasnih posmatrača, ukoliko isto prihvati i Nacionalni prelazni savet.“

U novinskim izveštajima se navodi da pobunjenici očekuju da danas nezavisno isporuče prve količine nafte, verovatno u Katar. U međuvremenu, libijski pobunjenici su postigli neznatan uspeh u borbi za glavni naftni grad. Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad pretežno stambenim delom grada Brege, gde su suparničke strane već danima u pat poziciji. Teško naoružane Gadafijeve snage su međutim odbile pokušaje opozicije da se probije do Nove Brege.

XS
SM
MD
LG