Linkovi

Libijski premijer sa zvaničnicima SAD, Rusija podržava rivala


Libijski premijer Fajez al Saradž

Predsednik libijske Vlade nacionalnog jednistva, koju podržavaju Sjedinjene Države, razgovarao je u Štutgartu sa američkim zvaničnicima o situaciji u Libiji.

Portparol komande američke vojske u Africi Čak Pričard rekao je Glasu Amerike da se premijer Fajez al Saradž sastao u sedištu komande sa američkim generalom Tomasom Voldhauzerom i američkim ambasadorom u Libiji Piterom Bodeom.

“Cilj sastanka bio je da se razmotri situacija u Libiji, te saradnja civilne vlade i vojnih organizacija”, rekao je Pričard.

Saradž je posetio američku komandu u trenutku kada Rusija raspoređuje svoje snage u jednoj vazdušnoj bazi u zapadnom delu Egipta da bi, kako smatraju američki zvaničnici, podržala Kalifa Haftara, vojnog komandanta libijske rivalske istočne vlade.

Američki zvaničnici su još prošlog meseca naveli da su u bazi Sidi Barani, oko 100 kilometara udaljene od egipatske granice sa Libijom, primećene ruske specijalne snage i dronovi.

Na pitanje da li američka komanda podržava saradnju Vlade nacionalnog jedinstva i Haftara, Pričard je rekao da “komanda nema stav o tome”. “Samo pokušavamo da doprinesemo stabilnosti kako bi Libijci mogli da reše pitanje vlade”, istakao je Pričard.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG