Linkovi

Da Vinči - od crteža do budućnosti


Pored toga što je bio uspešan umentik, renesansni genije Leonardo da Vinči je dizajnirao mnoge praktične mašine, od kojih su neke u upotrebi i danas mada u različitim formama.

Medjutim, jedan broj njegovih projekata nije realizovan ni do danas.

Bio je potreban ceo dan da tim tehničara u londonskom Naučnom muzeju sklopi model u pravoj veličini krana za izgradnju, izradjenog na osnovu crteža Leonarda da Vinčija iz 15. veka. Demonstracija njegove funkcije ukazuje na efikasnost u pomeranju teških objekata.

Geneza nekih naprava koje danas koristimo takodje može biti primećena na crtežima Da Vinčija. Na primer kočija na vetar nikada nije izgradjena … mada je ona predvidela nešto slično menjaču sa različitim brzinama koji koristimo u današnjim automobilima.

“Ono što je važno je crtež, shvatanje stvari, kao i imaginacija”, ističe Džim Benet iz Londonskog naučnog muzeja.

Fasciniran rešenjima majke prirode za komplikovane mehaničke probleme, poput leta ptica, Da Vinči je zamislio napravu sličnu skeletu slepog miša. To nije funkcionisalo, ali je kao osnovni princip njegovog nacrta padobrana ili helikoptera i dalje validno.

On je govorio da je priroda napravila najsavršenije izume kojima ništa ne nedostaje”, podseća profesor istorije umetnosti Martin Kemp.

Druga revolucionarna ideja je bila kožno odelo za ronjenje koje se ne razlikuje mnogo od današnje teške ronilačke opreme sa cevima za dostavu vazduha i teretom oko struka.

Studirajući mehaničke principe, Da Vinči je dizajnirao mnoge korisne sprave, poput mašine za uvrtanje kanapa ili krana koji se koristi za izgradnju kanala, što je uveliko poboljšalo efikasnost renesansnih majstora.

"To ukazuje na aspekt Leonardove plodne mašte, taj izuzetan pronalazački duh - bez obzira da li je zamislio apostole na Poslednjoj večeri ili leteću mašinu, imao je neverovatnu, neverovatnu imaginaciji”, navodi Kemp.

Da Vinčijev rotirajući top sa 33 cevi nikada nije otišao dalje od crteža, ali pet vekova kasnije on je evoluirao u višeraketne lansere. Izložba u londonskom Muzeju nauke će biti otvorena do 4. septembra. Ona još jednom pokazuje koliko je ovaj veliki naučnik, umetnik i pronalazač bio ispred svog vremena.

XS
SM
MD
LG