Linkovi

Lekari bez granica kritikuju EU


Migranti i izbeglice po snegu prelaze iz Makedonije u Srbiju.
Migranti i izbeglice po snegu prelaze iz Makedonije u Srbiju.

Humanitarna organizacija Lekari bez granica osudila je evropsku migracionu politiku 2015. kao “katastrofalni neuspeh” koji je ugrozio tražioce azila i obezbedio više posla krijumčarima ljudi.

U danas objavljenom izveštaju pod nazivom “Put sa preprekama ka Evropi”, organizacija ističe da je podizanje ograda sa bodljikavom žicom, stalno menjanje administrativnih procesa i pravila registracije, kao i nepostojanje adekvatnih uslova za prijem izbeglica u Italiji i Grčkoj, otežalo situaciju više od million ljudi.

Lekari bez granica navode da su migrant bili prinudjeni da beže od rata, progona i siromaštva, opasnim morskim putem.

U izveštaju se navodi da su odvraćanje dolaska i anti-imigraciona politika zapravo doprineli problemu krijumčarenja migranata i ljude naveli da biraju sve opasnije putanje.

Lekari bez granica pozvali su EU da stvori više legalnih načina da izbeglice i migranti dodju do Evrope, uključujući prijave za azil koje bi se podnosile na granici Turske i Grčke, kao i uspostavljanje sistema kako bi se spasavali životi migranata na Mediteranu.

Više od 3.700 ljudi se utopilo ili je prijavljeno kao nestalo u Mediteranu prošle godine, tokom opasnog putovanja ka Evropi. Više od million ljudi, pretežno iz Sirije, zatražilo je azil u zemljama EU 2015.

XS
SM
MD
LG