Linkovi

Poznate svetske građevine u LEGO izdanju na izložbi u Vašingtonu


Izložba remek dela svetske arhitekture - od Lego kockica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Izložba remek dela svetske arhitekture - od Lego kockica

U Nacionalnom muzeju građevinarstva u Vašingtonu otvorena je nova izložba nazvana Brick City, odnosno Grad kockica. Na njoj se mogu vidjeti kopije najpoznatijih svjetskih građevina – napravljene od Lego kockica.

Nacionalni muzej građevinarstva u Vašingtonu oduševio je posjetioce novom izložbom remek djela svjetske arhitekture, napravljenih od Lego kockica.

“Ova izložba prenosi nam radost i čudesnost igranja, ali je takođe i sveobuhvatni pogled na arhitekturu širom planete”, objašnjava za Glas Amerike Ajlin Fuks, predsjednica Nacionalnog muzeja građevinarstva.

Izložba sadrži Lego makete legendarnih građevina, među kojima su rimski Koloseum, londonski Olimpijski stadion, Empajer Stejt bilding, Hram Svetog Vasilija u Moskvi, Bakingemska palata i piramide civilizacije Maja u Čičen Ici.

Oko 250.000 Lego kockica je upotrijebljeno za izgradnju oko 40 modela.

“Posjetioce vodimo na ture do građevina na svakom kontinentu. Ljudi mogu da saznaju nešto više o zgradama ovdje, u Americi, kao i u dalekim predjelima svijeta. Iza mene je sjajan prostor za igru, gdje djeca i odrasli mogu da naprave nešto divno i izgrade potpuno novi Vašington DC. Imamo mapu DC-ja, posetioci mogu da grade nove mostove, spomenike, da koriste maštu – to je cijela poenta!” , izjavila je potpredsednica Nacionalnog muzeja građevine.

Mlada posetiteljka izložbe "Grad od kockica" igra se Lego kockicama u Nacionalnom muzeju građevinarstva u Vašingtonu. (Foto: VOA/Screenshot)
Mlada posetiteljka izložbe "Grad od kockica" igra se Lego kockicama u Nacionalnom muzeju građevinarstva u Vašingtonu. (Foto: VOA/Screenshot)

Među najupečatljivijim modelima su dvije konstrukcije – tradicionalno marokansko dvorište i Linkolnov spomenik u Vašingtonu.

“Pošto smo u Vašingtonu, moram da spomenem Linkolnov spomenik. Zanimljivo je da Lego u to vrijeme nije proizvodio orlove niti vijence kakvi postoje na spomeniku. Umjesto toga, Voren je iskoristio sove i ratkapne iz setova za automobile”, kaže kustoskinja izložbe Kejtlin Bristol.

Čovjek koji stoji iza ovih Lego građevina je britanski umetnik Voren Elsmor.

Rad na izložbi je trajao oko 8 mjeseci – ne računajući četiri metra dugu maketu londonske željezničke stanice Sent Pankras u Londonu, na kojoj je radio dvije godine. Jedan od modela mu je posebno drag.

“To je maketa istraživačke stanice Heli 6 sa Antarktika. Ako je budete vidjeli na izložbi, vidjećete da izgleda kao dvije velike mrlje na skijama – crvena i plava. Međutim, iza nje, stavili smo fotografiju prave istraživačke stanice Heli 6 na Južnom polu, ali i kopiju mog modela koji se zaista nalazi na Južnom polu. Istraživački centar za Antarktik ju je vidjeo, i pitali su da li mogu da dobiju kopiju. Tako da imam jedan Lego model stanice na samom Južnom polu, a jedan dio ovdje, na izložbi”, priča nam Voren Elsmor.

I dok je Lego oduvijek dio Vorenovog života, kaže da se hobi pretvorio u profesiju 2012. godine, kada je London bio domaćin Olimpijskih igara. Inspirisan sportskim događajem, umjetnik je napravio cijelo Olimpijsko selo od Lego kockica.

“Za svaki Božić, svaki rođendan, kada bi me pitali šta bih volio da dobijem, uvijek sam odgovarao – Lego. Tako da su kockice dio mog života već evo više od 40 godina i vjerujem da će tako biti do kraja života”, dodaje Voren.

Izložba “Brick City” u Nacionalnom muzeju građevine biće otvorena do proljeća 2025. godine.

XS
SM
MD
LG