Linkovi

Godišnjica lego kockica - modernizacija kroz decenije


Jedna od najpoznatijih dečijih igračaka na svetu proslavila je nedavno šezdeseti rođendan. Lego kocka – alat za inovaciju, uzrok neprijatnog bola za sve koji su je slučajno nagazili – slavi godišnjicu.

Svetski poznata lego kocka slavi šezdeset godina postojanja. Tvorac Ole Kirk Kristijansen, poreklom iz Danske, osnovao je kompaniju 1932. godine, ali originalne “kockice” koje sada znamo nisu proizvedene do 1958. godine.

Danas, kompanija Lego konstantno proizvodi hiljade novih kocki kako bi zadovoljila svetsku potražnju. Tom Hol je generalni menadžer odseka kompanije Lego za obrazovanje.

“Važnost lego kocki je veća nego ikad i mislim da su globalno..mislim da im nije potreban jezik. Ukoliko pred decu bilo koje nacije u svetu postavite set kocki, momentalno će ga uzeti u ruke. Mislim da su originalne i veoma zarazne.”

Lego tvrdi da postoji više od 900 miliona načina da iskombinujete šest klasičnih kocki.

“Ono što Lego uči decu u smislu kreativnosti, mašte, prostorne svesti, u smilu dodira, mogućnost da stvore nešto iz ničega. Da, apsolutno. Lego je bio originalna, ako tako mogu da kažem, edukativna igračka” , kaže osnivač i izdavač časopisa "Svet igračaka", Džon Bolč.

Kompanija Lego konstantno modernizuje svoj identitet.

“Nikada se ne zadovoljava starim uspehom. Iznova predstavlja nove koncepte, nove ideje. Uvek pomera granice. Bavi se onim što trenutno interesuje decu i prilagođava svoje raspone toliko da ta zainteresovanost za lego ostaje ista kao i do pre šezdeset godina, kada se prvi put pojavio na tržištu.”

Za kompaniju Lego bila je potrebna decenija (1949-1958) da unapredi oblik prvobitnih šupljih blokova i stvori današnje svima poznate kocke.

Kompanija ima video igrice, tematske parkove i film, čiji nastavak se očekuje 2019. godine. Pravi zidarski blok mašte za decu svih uzrasta.. Nastavlja da živi i posle 60 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG