Linkovi

Lažne vesti dopiru do svih krajeva SAD


Tokom prošle godine došlo je do porasta broja lažnih medijskih stranica na internetu, senzacionalističkih prostora sa netačnim informacijama, koje su često proizvod političkih surevnjivosti. Glas Amerike je tim povodom posetio mesto Maunt Kerol u državi Ilinois.

Nešto se čudno događa duž obala gornjeg toka reke Misisipi.

„Rekao bih da mnogi ljudi sa kojima razgovaram, iz ove zajednice i u ovom okrugu, u načelu više ne veruju ni u šta“, kaže Bob Votson, vlasnik lista"Miror demokrat" u jednom malom mestu u središtu Amerike.

Maunt Kerol je možda udaljen od medijskih centara na američkoj istočnoj i zapadnoj obali, ali nije imun od lažnih vesti.

„Zato što ne veruju onome što vide na društvenim mrežama, oni onda ne veruju ni u ono što objavljuju vodeće televizijske kuće kao ni novinama kao što su Njujork Tajms, Vašington Post ili ČikagoTribjun. Skeptični su i prema njima“, ističe Votson.

Taj skepticizam pojačava predsednik Tramp, koji još uvek uživa podršku ovde. Tramp često naziva nepovoljne vesti o njemu "lažnim vestima", zamagljujući granicu između etabliranih medija i novih sajtova koji objavljuju laži za profit ili u političke svrhe, ili i jedno i drugo.

„Naiđem na ljude koji mi iz šale kažu, a je su li to lažne vesti, Bobe? Ili,'kako da znam da to nisu alternativne činjenice'."

Bob, kao tradicionalni novinar, kaže da je njegov list, koji objavljuje samo lokalne vesti, do sada bio pošteđen etikete “lažnih vesti.'“

„Ali znamo da tako razmišljaju. Pitam se dokle će tako. Čini mi se da se krećemo u tom pravcu.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG