Linkovi

"Obustavljene vojne operacije u Alepu"


Stanovnici istočnog Alepa napuštaju to područje
Stanovnici istočnog Alepa napuštaju to područje

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da je sirijska vlada obustavila sve aktivne vojne operacije u Alepu i dodao da je za subotu zakazan sastanak izmedju američkih i ruskih vojnih stručnjaka radi razgovora o rešenju te stituacije.

“Postignut je sporazum da se naši vojni eksperti i diplomate sastanu u subotu u Ženevi da bi završili višednevni rad na dokumentu kojim se definišu načini i sredstva za konačno rešenje problema istočnog Alepa prema kojem svi ekstremisti treba da napuste grad kao i civili koji to žele da učine.” rekao je Lavrov.

Ranije danas američki državni sekretar Džon Keri je rekao da se nada da će biti postignut potencijalni sporazum o prekidu vatre sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Alepu.

Nakon sastanka sa Lavrovim, Keri je rekao novinarima da još uvek čeka “izvesne informacije i podatke: ali je dodao “radimo na nečemu ovde”, bez pružanja detalja.

Ranije danas, sirijski predsednik Bašar Al Asad je nagovestio da će njegovi vojnici nastaviti da se bore dok petogodišnji konflikt ne bude okončan.

Asad je to obećao u intervjuu objavljenom u državnom listu Vatan, dan pošto je sirijska armija uz podršku Rusije preuzela kontrolu nad tri četvrtine starog grada u Alepu, koji je pod kontrolom pobunjenika od 2012.

Asad je rekao da pobeda u Alepu ne bi značila okončanje rata, ali da predstavlja ogroman korak ka tom cilju.

XS
SM
MD
LG