Linkovi

Lavrov: SAD predstavljaju Rusiju kao krivca


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se rukuju pred sastanak na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Švajcarskoj, 4. decembra 2014.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države i neke evropske zemlje da nastoje da predstave Rusiju kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini.

Sukobi vladinih i pobunjeničkih snaga u istočnoj Ukrajini izazvali su danas nove žrtve, dan nakon što je predsednik te zemlje saopštio novu inicijativu za prekid sukoba. Portparol vojske Andrej Lisenko izjavio je da je 6 vojnika poginulo, dok je 14 ranjeno u borbama tokom poslednja 24 sata.

U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države i neke evropske zemlje da nastoje da predstave Rusiju kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini. On je posle sastanka OEBS-a u Švajcarskoj takođe ponovio poziv Moskve upućen Kijevu da direktno razgovara sa separatistima.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je takođe prisustvovao sastanku, pomenuo je stotine ruskih vojnika koji se bore i umiru u Ukrajini, rekavši da je to za Sjedinjene Države dokaz o direktnom učešću Moskve u borbama.

Keri i Lavrov nakratko su razgovarali u Bazelu o situaciji u Ukrajini. Visoki zvaničnik Državnog sekretarijata, koji je prisustvovao razgovoru, izjavio je da je Keri pozvao Moskvu da se vrati ozbiljnim razgovorima o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG