Linkovi

Lavrov: Nema dokaza o ruskom mešanju


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da nema nijednog dokaza o ruskom mešanju u izbore u SAD i drugim zemljama.

On je naveo dugu listu zemalja koje su, prema njegovim rečima, aludirale da je u njima vršen ruski uticaj, od Britanije i Francuske, preko Švedske, koja tvrdi da je skoro sigurna da će Rusija pokušati da se meša u njene izbore, do Južne Afrike, navodeći da niko nije pružio nijedan dokaz tih tvrdnji.

Lavrov je takođe rekao da ne vidi ništa loše niti nelegalno u tome što je Džordž Papadopulos, bivši savetnik u izbornom štabu predsednika Trampa imao kontakte sa institutom povezanim sa Kremljem.

Navodeći kako su dvojica Trampovih saradnika optužena zbog saradnje sa bivšim ukrajinskim predsednikom Janukovičem, šef ruske diplomatije je rekao da “svi znaju da je sadašnje rukovodstvo Ukrajine platilo predizbornu kampanju demokrate Hilari Klinton”.

Lavrov: Pritisak SAD na Srbiju

Na istom skupu, brifingu Asocijacije evropskih biznisa, šef ruske diplomatije izneo je ocenu da su pritisci koje SAD vrše na Srbiju da izabere između saradnje s Rusijom i Evropskom unijom slični pritiscima koje je EU vršila na Ukrajinu pred prvu proevropsku pobunu 2004, prenose mediji u Srbiji pozivajući se na ruski “Sputnjik”.

Lavrov je rekao da nastavak pritiska SAD na Beograd da napravi izbor između saradnje sa Rusijom i EU predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Srbije i podsetio da su slične izjave stizale iz EU 2004. godine, kada se u Kijevu odvijao prvi "Majdan". "Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor - ili sa Rusijom ili sa Evropom", rekao je Lavrov, prenosi agencija RIA. Ruski ministar je to rekao povodom izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju to jasno da pokažu i ne mogu da sede na dve stolice.”

XS
SM
MD
LG