Linkovi

Lavrov poziva na prekid operacija u Ukrajini


Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov (arhiva)
Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov (arhiva)

U Donjecku na istoku Ukrajine nastavljene borbeč vladine snage ponovo preuzele kontrolu nad gradskim aerodromom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je na brzo okončanje ukrajinske vojne operacije protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini dok ukrajinski funkcioneri izveštavaju o brojnim žrtvama u tamošnjim sukobima.

Borbe se nastavljaju u istočnom gradu Donjecku, gde su separatisti juče izvršili napad na gradski aerodrom.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, Arsen Avakov izjavio je da su vladine snage ponovo preuzele punu kontrolu nad tim objektom.

"Što se tiče Donjecka mi smo samo reagovali na situaciju - zauzimanje aerodroma i pucnjavu na civilni avion. Rezultat je apsolutna kontrola nad aerodromom. Druga strana ima ozbiljne gubitke. Niko nije poginuo na našoj strani. Operacija u Donjecku je i dalje u toku", rekao je Avakov.

U medjuvremenu, u Moskvi, gde se sastao sa turskim kolegom, Ahmetom Davutogluom, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da Rusija podržava nastojanja na pregovorima o mirnom rešenju krize. On je dodao da bi novoizabrani ukrajinski predsednik, Petro Porošenko trebalo odmah da okonča sukob.

"Ako računaju na gušenje ustanka na jugoistoku uz pomoć teško naoružane armije, nacionalne garde, Desnog sektora i ostalih, pred Porošenkovu očekivanu inauguraciju i da bi on otišao tamo kao pobednik, ne verujem da će ovo stvoriti dobre uslove za toplu dobrodošlicu u regionu Donjecka. Vojna akcija mora odmah da bude obustavljena", poručio je ruski šef diplomatije.

Jedan pobunjenik je izvestio da je ubijeno 30 njihovih boraca dok je gradonačelnik Donjecka rekao da je stradalo 40 ljudi, uključujući dvoje civila.

Novoizabrani predsednik Porošenko, milijarder koji je ostvario ubedljivu pobedu na predsedničkm izborima u nedelju, rekao je danas da mir može da bude postignut putem dijaloga, ali da bi oružje trebalo da bude upotrebljeno protiv separatista koje je nazvao teroristima.
XS
SM
MD
LG