Linkovi

Lavrov brani pregovore o Siriji, pobunjenici protiv ruske uloge


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da će mirovni pregovori o Siriji, koji se krajem januara održavaju u Sočiju pod pokroviteljstvom Rusije, imati „široku podršku“ u sirijskom narodu i da im je cilj da postave temelj mirovnom procesu kojim će posredovati Ujedinjene nacije.

Lavrov je izneo taj komentar nakon što je 40 sirijskih pobunjeničkih grupa zajednički saopštilo da Rusija pokušava da zaobiđe mirovni proces UN-a i najavilo da neće učestvovati u razgovorima u Sočiju.

Pobunjenici kažu da Rusija od njih traži da odustanu od zahteva da sirijski predsednik Bašar al-Asad ode s vlasti. Sirijska opozicija navodi da posrednik u razgovorima mora da bude neutralan i pravedan, a da Rusija, kao najmoćniji saveznik sirijske vlade, to nije.

Poubnjenici su odbacili rusku ulogu manje od nedelju dana posle mirovnog kongresa o Siriji koji su velike regionalne sile održale u Kazahstanu.

Pregovori pod posredstvom UNn-a u Ženevi, uz paralelne pregovore u kojima učestvuju Rusija, Turska i Iran, ostvarile su samo manji napredak na putu ka okončanju šestogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Evakuacija bolesnih iz predgrađa Damaska

Humanitarne organizacije evakuišu bolesne iz Istočne Gute, predgrađa sirijske prestonice Damaska koje kontrolišu pobunjeničke snage.

Evakuacija iz Gute
Evakuacija iz Gute

Ujedinjene nacije su pozvale na hitnu evakuaciju skoro 500 pacijenata koji su blokirani u predgrađu sa oko 400.000 stanovnika, kojem su 2013. presečene isporuke hrane i lekova. Mnogi od njih su deca.

Još nije poznato koliko je ljudi do sada evakuisano. UNICEF je saopštio da njegovi radnici opisuju zdravstvenu situaciju kao jednu od najtežih na svetu od kada je počeo rat u Siriji 2011.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG