Linkovi

Kon: Nismo više u klasičnoj epidemiji, 18 novih slučajeva zaraze


Laboratorijsko testiranje uzoraka krvi na koronavirus
Laboratorijsko testiranje uzoraka krvi na koronavirus

U Srbiji je u proteklih 24 sata registrovano 18 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, dok je jedna osoba preminula.

Ukupan broj zaraženih je 11.430, a umrlih 244, navodi se na sajtu covid19.rs

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je za RTS da "objektivno više nismo u epidemiji" i da je kraj epidemije već došao, a da se ulazi u period kada se očekuje sporadično javljanje virusa.

Kon veruje da u naredne dve nedelje virus treba polako da se ugasi. Ipak kaže da je neophodno da 28 dana ne bude zabeležen nijedan slučaj zaraze da bi epidemija bila odjavljena.

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštilo je da je od danas moguće obaviti serološko testiranje na lični zahtev na prisustvo antitela na korona virus, a cena testa je 1.200 dinara, prenosi Fonet.

Građani mogu da se testiraju u nekoj od zdravstvenih ustanova ili zavoda za javno zdravlje.

Postupak je isti kao i kod testa na Kovid 19, najpre se 1.200 dinara uplati na isti tekući račun na koji se uplaćuje testiranje na koronavirus. Broj računa je 840-17750-34, dok se u polju poziva na broj, upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Godfri: Dobro postupanje Vlade Srbije tokom pandemije

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem da je postupanje Vlade i MUP-a tokom epidemije bilo dobro i da su mere suzbijanja infekcije donete pravovremeno, saopšteno je iz MUP-a.

Ambasador SAD Entoni Godfri na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem (izvor: sajt MUP-a)
Ambasador SAD Entoni Godfri na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem (izvor: sajt MUP-a)

Stefanović i Godfri su razgovarali i o aktivnostima koje se preduzimaju na unapređenju izbornih uslova u Srbiji, kao i na primenu zaštitnih mera na sam dan izbora kako bi se očuvalo zdravlje i omogućilo ostvaritanje biračkog prava, piše u saopštenju.

Stefanović i Godfri konstatovali su da je policijska saradnja između dve zemlje dobra.

XS
SM
MD
LG