Linkovi

Bez šavova posle operacije laserom


Primena laserske tehnologije u operacijama na oku, u bolnici Karl Zajs Meditek u Nemačkoj.
Primena laserske tehnologije u operacijama na oku, u bolnici Karl Zajs Meditek u Nemačkoj.

Naučnici u Izraelu kažu da su razvili laser koji povezuje tkivo na način koji skoro ne ostavlja tragove.

Pacijenti koji imaju operacije žele da njihova rana zaraste brzo i da ostavi najmanji mogući ožiljak. Međutim, tradicionalno šivenje, kopče i nešto moderniji hemijski lepak, svi imaju svoje nedostatke. Naučnici u Izraelu kažu da su razvili laser koji povezuje tkivo na način koji skoro ne ostavlja tragove.

Već decenijama, lekarima je poznato da rezovi u živom tkivu mogu da budu zatvoreni pomoću toplote. Ali održavanje temperature aparata za zatvaranje tkiva na konstantnom nivou pokazalo se kao nepremostiv problem, sudeći prema rečima Abrahama Kacira, šefa odeljenja za primenjenu fiziku na univerzitetu u Tel Avivu.

“Ako ugrejete laserski snop na temperaturu nižu od recimo 50 ili 55 stepeni Celzijusa, ništa se neće dogoditi. Ako ste iznad 65 stepeni, to može da ostavi ožiljak.”

Tim predvođen doktorom Kacirom razvio je laser koji može da ispušta laserski snop infra-crvenog svetla, ili toplote, a da istovremeno precizno kontroliše temperaturu tkiva na koje deluje.

“Izvodili smo eksperimente na velikom broju različitih tkiva. Na koži, na rožnjači, na krvnim sudovima i postepeno smo napredovali.”

Toplota koja prolazi kroz pojedinačno optičko vlakno čini da molekuli kolagena, glavnog strukturnog proteina svih vezivnih tkiva, spoje i zatvore ranu. Očni hirurg Dejvid Versano iz Išilov medicinskog centra, kaže da to čini novi aparat sposobnim za mikrohiruruške zahvate na krvnim sudovima i nervima. Taj metod je uspešno korišćen za lečenje rezova u rožnjačama uzetih od mrtvih krava.

“Prednost procedure je da bi spajanje tkiva moglo da bude verovatno mnogo jače nego što su šavovi, a imali bi i bolju bezbednost procedure.”

Rezovi deset ljudskih pacijenata koji su tretirani laserskom tehnikom bili su izlečeni uz minimalne ožiljke. Istraživači kažu da bi, uz dodatna podešavanja, novi hiruruški instrument uskoro mogao da bude u širokoj upotrebi.

XS
SM
MD
LG