Linkovi

Lagard zvanično pod istragom


Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard (arhivski snimak)
Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard (arhivski snimak)

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da je zvanično pod istragom za nemar u slučaju koji se tiče korupcije, a koji se dogodio još dok je bila ministarka finansija Francuske.

Lagard je optužbe nazvala "potpuno neosnovanim" i najavila da će se žaliti na odluku da se protiv nje podigne zvanična istraga, koja se prema francuskom zakonu smatra preliminarnom optužnicom, koju istražitelji mogu da odbace ili pretvore u zvaničnu optužnicu i pokrenu sudski proces.

Lagard je rekla da je posle trogodišnje istrage, jedina optužba protiv nje to da nije bila "dovoljno čvrsta" u rešavanju spora koji se ticao biznismena Bernara Tapija i prodaje njegovog većinskog vlasništva u poznatom nemačkom proizvođaču sportske opreme - kompaniji Adidas.

Pošto su je francuski istražitelji saslušali četvrti put u vezi sa isplatom 527 miliona dolara Tapiju, direktorka MMF-a je izjavila da neće podneti ostavku povodom skandala, ali da će kada se vrati u Vašington, bordu MMF ponuditi objašnjenje slučaja. Lagard tvrdi da je isplata tog novca Tapiju bila u najboljem interesu države, dok kritičari smatraju da je ponuda bila previše darežljiva.

XS
SM
MD
LG