Linkovi

Noć umetnosti u Los Anđelesu


Noć umetnosti privlači hiljade posetilaca što je deo revitalizacije centra grada

Centralni deo grada Los Anđelesa bar jednu noć u mesecu prolazi kroz jedno od najkreativnijih razdoblja u umetnosti, period renesanse. Na jednoj od tih večeri bio je I novinar Glasa Amerike Majkl O Salivan

Zabave…. I umetničko hodočašće. Svakog meseca jedna noć pripada pobornicima umetnosti. Oko 50 umetničkih galerija u centru grada, otvoreno je za hiljade posetilaca. Umetnik I vlasnik jedne od galerija, Noboru Mišima, pokazuje radove kalifornijskih umetnika inspirisane azijskim temema. Odmah iza ćoška, jednu od svojih skulptura pokazuje urugvajski umetnik Gonzalo Algarate .

“Za jednog umetnika ovo puno znači jer velikom broju ljudi može da pokaže svoje radove.”

Noć umetnosti privlači hiljade posetilaca što je deo revitalizacije centra grada. Nekadašnja zgrada sa stanovima za izdavanje preuređena je u domove za mlade profesionalce, dok u potkrovljima žive i rade mnogi umetnici. Miguel Osuna, poreklom iz Meksika otvorio je studio u kome izlaže radove inspirisane scenama koje je video na Los Anđeleskim autoputevima.

“Ovo su prizori koje nekada, nesvesno, dok vozite, zapazite krajičkom oka.”

U ovoj gleriji izloženi su uzorci tkanina, kaže kustoskinja Elen Šinderman.

“Uzorci su pretežno iz zapadne Evrope I Amerike.”

Fotograf Džejmi Itagaki kaže da su noći umetnosti udahnule novi život centru grada. I tako, iz meseca u mesec, posetioci centra Los Anđelesa mogu da uživaju u internacionalnom umetničkom duhu grada.
XS
SM
MD
LG