Linkovi

Na naslovnim stranama tabloida u 2018. godini - 700 laži!


Arhiva - Novine na policama kioska u Srbiji. (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović)

Tokom 2018. godine naslovne strane tabloida u Srbiji objavile su više od 700 neistina, saopštila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

KRIK navodi da je na ukupno 306 naslovnih strana u 2018. godini, Informer je imao čak 351 lažne odnosno neutemeljene vesti. Na naslovnicama 223 broja Srpskog telegrafa našlo se čak 230 netačnih ili neutemeljnih tvrdnji, a tabloid Alo na naslovnim stranama 358 brojeva u prošloj godini imao je 149 lažnih odnosno vesti bez jasnih izvora i dokaza.

Do ovih podataka novinari KRIK-ovog portala Raskrikavanje.rs došli su pregledom svih naslovnih strana u 2018. godini ova tri tabloida kao i uočavanjem trendova kroz celu prošlu godinu. Estradne i vesti koje se tiču ubistva pevačice Jelene Marjanović izostavljene su iz ove analize, navodi se.

Smrt, krv, uvrede, rat, apokalipsa...

Na naslovnim stranama Informera prevladavali su smrt, krv, uvrede, rat, najava apokalipse i ekskluzivna poverljiva saznanja, tvrdi ekipa KRIK-a.

Tako na primer, rat na Kosovu se na naslovnicama Informera najavljivao 25. aprila, pa 15. decembra i na kraju 31. decembra.

"Iako su 16. novembra objavili da 'Šolak i Đilas kupuju TV Prva i O2', ove dve nacionalne televizije kupila je kompanija 'Kopernikus Corporation Cyprus' sa Kipra u vlasništvu niškog biznismena Srđana Milovanovića, vlasnika 'Kopernikus Technology'. U septembru su preneli da je na izborima u Majdanpeku Vučić pobedio Đilasa koji na tim izborima nije ni učestvovao, kao i da će misteriozna bolest X pobiti milione", navodi KRIK.

Taj tabloid spominjao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića 90 puta, a da druga najčešće pominjana osoba bio je jedan od lidera opozocionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, sa 80 pominjanja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je pomenut više od 60 puta, uvek u pozitivnom kontekstu.

Putin - "zvezda" srpskih tabloida

U Srpskom telegrafu čak petina vesti na naslovnim stranama bila je o Vladimiru Putinu i njegovim porukama podrške Srbiji, Kosovu i Aleksandru Vučiću.

KRIK podseća na kampanju koji je ovaj tabloid vodio protiv Fondacije "Podrži život" i glumca Sergeja Trifunovića, i na to da se i ministar zdravlja Zoran Lončar pozivao na pisanje ovog tabloida.

Navodeći lažne vesti lista Alo, KRIK je objavio da su najupečatljivije vesti bile puštanje Luke Bojovića na slobodu, vesti o planovima rušenja Vučića i druge.

"Tabloid Alo izrazito je pristrasan Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću te smo u analizu lažnih vesti ubrajali i lažna obećanja vladajućeg režima poput onog da će do kraja 2018. prosečne plate u Srbiji biti 500 evra", navodi KRIK.

"Alo je najavio i da do kraja 2018. godine dobijamo osam helikoptera, četiri Mi17 i četiri borbena M35, šest baterija raketnog sistema, kao i da će se Kosovo i Albanija spojiti 1. januara 2019. Ni jedno, ni drugo se nije ostvarilo", ističe KRIK.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG