Linkovi

UN poslale specijalnog izaslanika u Kirgistan


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, najavio je da će poslati specijalnog izaslanika u Kirgistan, gde je opozicija saopštila da je preuzela vlast.

Generalni sekretar je rekao novinarima u Beču da će slovački diplomata Jan Kubiš sutra otputovati u tu centralno azijsku zemlju.

U medjuvremenu, ruski premijer Vladimir Putin danas je telefonom razgovarao sa liderkom privremene vlade Kirgistana, Rozom Otunbajevom. Putinov predstavnik je saopštio da je ruski lider ponudio podršku i pomoć narodu Kirgistana. Premijer Putin je juče izjavio da Rusija nije umešana u tekući razvoj dogadjaja u Kirgistanu.

Američki Stejt department je, takodje juče, apelovao na sve umešane strane da poštuju vladavinu zakona i mirnim putem rešavaju razlike gledištima.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je izdalo saopštenje u kojem se navodi da je „duboko zabrinuto“ povodom tih nemira. Predstavnik pomenutog ministarstva, Djiang Ju, rekao je da je ponovno uspostavljanje normalne situacije u Kirgistanu u najboljem interesu kirgistanskog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG