Linkovi

Kušner posle potpisivanja ugovora za Generalštab: Ekonomski napredak Srbije "impresivan"


Džared Kušner, arhivska fotografija ( REUTERS/Evelyn Hockstein)
Džared Kušner, arhivska fotografija ( REUTERS/Evelyn Hockstein)

Vlada Srbije odobrila je ugovor sa Džaredom Kušnerom za izgradnju luksuznog hotela na mestu nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu, i tako ga uvela u posao u trenutku kada njegov tast Donald Tramp pokušava da se vrati u Belu kuću, piše Njujork tajms.

Kako se navodi, Kušner projekat vredan 500 miliona dolara, vodi u partnerstvu sa Ričardom Grenelom, Trampovim nekadašnjim izaslanikom za Srbiju i Kosovo. Grenel je predložio da američki investitori pokušaju da revitalizuju lokaciju uništenu u NATO bombardovanju 1999. godine.

"Ekonomski napredak Srbije u protekloj deceniji je bio impresivan. Ovaj projekat će dodatno podići Beograd do nivoa najbolje međunarodne destinacije, ka čemu ide", naveo je Kušner u izjavi u kojoj je potvrdio dogovor, piše Njujork tajms.

U sredu je objavljeno da je ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić, u ime Vlade Srbije, potpisao ugovor o revitalizaciji kompleksa Generalštaba sa američkom kompanijom Affinity Global Development, na čijem je čelu zet Donalda Trampa.

Ugovor nije objavljen, a javnosti je saopšteno samo nekoliko detalja - poput onoga da se zemljište Kušneru ne prodaje, već daje u zakup na 99 godina (što je u suprotnosti sa ranije objavljenim dokumentima koji pokazuju da se zemljište daje na korišćenje na 99 godina bez naknade).

Ministar Vesić je rekao da će sve dalje radnje biti u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa institucijama koje su zadužene za zaštitu kulturne baštine, pošto Generalštab ima status spomenika kulture i uživa poseban stepen zaštite.

Uz luksuzni hotel, tržni centar i 1.500 stanova, biće izgrađen i Memorijalni kompleks posvećen žrtvama NATO bombardovanja.

"Vlada Srbije će biti vlasnik memorijala, i upravljati njime, a biće dizajniran u saradnji sa srpskim arhitektama", navodi se u Kušnerovoj izjavi za Tajms.

Kušner je ranije izjavio da je projekat vredan oko 500 miliona dolara i da će Srbija dobiti 22 odsto profita.

Nije poznato kako je Kušnerova firma dobila posao revitalizacije Generalštaba, niti da li je bilo tendera za taj posao.

Kušner je fond Affinity, koji je vredan oko 3 milijarde dolara, osnovao posle izlaska iz Bele kuće, gde je obavljao funkciju Trampovog savetnika i bavio se, između ostalog, i Bliskim istokom. U fond je dve milijarde dolara uložila i Saudsijka Arabija.

Zbog ulaganja bliskoistočnih firmi u Kušnerov fond, a pošto je izašao iz Bele kuće, neki predstavnici u Kongresu pitali su se da li je Trampov zet u potencijalnom sukobu interesa.

Njujork tajms podseća da je za Kušnerovu firmu ovo najveće ulaganje otkako je osnovana. Osim luksuznog kompleksa u Beogradu, planira se i u izgradnja hotela na jugu Albanije.

Ćuta: Branićemo Generalštab i fizički ako treba

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će ta organizacija svim sredstvima, uključujući i fizička, braniti da se sruši zgrada starog Generalštaba i preda u ruke američkoj kompaniji, prenosi FoNet.

"Onog momenta kad se pojave prvi bageri, mi ćemo ih čekati", poručio je Jovanović na konferenciji za novinare i pozvao sve građane da im se priključe, a posebno pripadnike Vojske Srbije, "sve koji imaju hrabrosti da odbrane stari Generalštab i ne dozvole da se ovaj zločin desi".


Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je da je potpisivanjem ugovora o zgradi Generalštaba, ministar Goran Vesić prekršio niz zakona, a pre svega Ustav, kao i da je to uvod u zloupotrebe koje će se dešavati.

Nestorović je najavila podnošenje krivičnih prijava zbog toga, pogotovo što je zgrada kulturno dobro, a nije pokrenuta procedura da bi se skinula ta oznaka.

Ona je zapitala da li će, ako to prođe i usvoji se odluka o skidanju oznake kulturnog dobra, onda to moći da se radi i sa svim ostalim spomenicima kulture.

"Ako ovo prođe, sa obrazloženjem Vesića da je to pravljenje mosta prijateljstva sa Amerikancima, onda građani treba da pitaju zašto Amerikanci nisu sanirali porodilište u bolnici "Dragiša Mišović" koje su bombardovali", zapitala je Nestorović, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG