Linkovi

Kušner o detaljima investicije kod Generalštaba i ulozi Trampa i Grenela u tom poslu


Nacrt kompleksa na lokaciji Generalštaba u centru Beograda koji je objavio Džared Kušner (screenshot/Instagam)
Nacrt kompleksa na lokaciji Generalštaba u centru Beograda koji je objavio Džared Kušner (screenshot/Instagam)

Plan Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa, da gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba u Beogradu, odraz je Trampovih interesa od pre 10 godina da investira na toj lokaciji, piše Njujork tajms. List je objavio neke od detalja investicije, kao i navode o vezama nekadašnjeg izaslanika Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova, Ričarda Grenela sa projektom u Beogradu.

Njujork tajms potvrđuje ono što su ranije izneli članovi opozicionog Ekološkog ustanka - da Kušnerova firma dobija zemljište na 99 godina bez naknade kako bi na lokaciji Generalštaba, uništenog u NATO bombardovanju 1999, gradila luksuzni hotel i stanove. Takođe je predviđena opcija da Kušnerova firma postane vlasnik zemljišta pošto kompleks bude izgrađen.

Džared Kušner u intervjuu Tajmsu nije osporio instinitost dokumenta. On je rekao da će, prema dogovoru, Vlada Srbije dobiti 22 odsto profita od projekta koji je vredan pola milijarde dolara. Kušner kaže da ugovor još nije potpisan, ali da se daleko odmaklo u pregovorima i da se nada da će posao biti zaključen. Negirao je da njegova firma dobija specijalan tretman zbog toga što je Trampov zet.

Njujork tajms nije dobio komentar iz Vlade Srbije. Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Goran Vesić je ranije potvrdio da ga je Vlada Srbije u decembru 2022. ovlastila da potpiše ugovor o revitalizaciji lokacije Generalštaba, ali da ugovor još nije potpisan.

U dokumentu koji je objavio Ekološki ustanak pominju se dve firme koje će raditi na revitalizaciji Generalštaba: Atlantic Incubation Partners LLC, osnovana aprila 2023. i registrovana u Delaveru poznatom po of-šor firmama, i Kushner Realty LLC, osnovana marta 2022. i registrovana u Merilendu. Nijedna kompanija, formalno, nije povezana sa firmom Affinity u vlasništvu Džareda Kušnera, koja će investirati u projekte u Srbiji i Albaniji. Blumberg je ranije objavio da je Affinity kompanija vredna 3,1 milijardu dolara, i da su je održali investitori sa Bliskog istoka uključujući i Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije koji je uložio 2 milijarde dolara.

Kakva je uloga Ričarda Grenela u projektu?

Dve godine pre nego što se kandidovao za predsednika SAD, Donald Tramp je srpskim zvaničnicima preneo da je zainteresovan da gradi luksuzni hotel na mestu Generalštaba, a njegovi saradnici su čak išli u obilazak lokacije, piše Tajms. Projekat, međutim, nije zaključen od 2016. godine kada je Tramp postao presdednik i nije mogao da zaključuje poslove oko stranih investicija.

Ali, krug njegovih saradnika je i dalje ostao uključen u taj posao.

Ričard Grenel, koga je Tramp postavio za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, je tokom 2020. godine dok je još bio na funkciji zagovarao da američki investitori ulože u transformaciju lokacije Generalštaba, pokazuju transkripti sa nekoliko konferencija za novinare.

Kušner je u intervjuu Tajmsu rekao da o poslu u Beogradu nikada nije razgovarao sa Trampom i da nije svestan da je njegov tast bio zainteresovan za ulaganje.

"Nisam znao da je moj tast zainteresovan za ulaganje u tom regionu i sumnjam da je znao za dogovore na kojima radimo", kazao je Kušner. Trampovi saradnici nisu odgovorili na Tajmsov upit za komentar.

Grenel je kazao da ni on nije znao da je Tramp bio zainteresovan za ulaganje u centru Beograda pre nego što je posatao predsednik. Ali, sada radi sa Trampovim zetom.

Kušner je rekao da ga je Grenel ohrabrio da investira u projekat.

"Rik je veliki zagovornik ulaganja na Balkanu i želeo je da me privuče da investiram u Balkan otkako sam osnovao svoj fond".

Grenelova uloga u ovom poslu dok je bio na zvaničnoj funkciji u Beloj kući ukazuje na mogući sukob interesa, piše Njujork tajms i podseća na poslove bivšeg sekretara za finansije SAD Stivena Mnučina i Kušnera, koji su bili aktivni na Bliskom istoku, i onda nedugo pošto su napustili administraciju osnovali firme koje su dobile milijarde dolara od Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih zemalja.

Džared Kušner je jedno vreme obavljao funkciju Trampovog savetnika u Beloj kući, ali sada kaže da neće biti deo administracije ako Tramp pobedi na izborima u novembru.

Grenel, koji se bavio pitanjem normalizacije odnosa Srbije i Kosova i često je viđen kao neko favorizuje Srbiju, potvrdio je za Njujork tajms da su tokom Trampove administracije ojačane ekonomske veze Srbije i SAD.

Tokom mandata, Grenel je razvio prijateljstvo sa srpskim zvaničnicima, među kojima su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali - za kojeg Tajms piše da je navodno igrao ulogu u dogovoru oko Kušnerovog hotela.

Grenel je često na društvenim mrežama objavljivao fotografije iz Beograda sa srpskim zvaničnicima, među kojima je i Mali.

Njujork tajms citira profesorku prava sa univerziteta Vašington u Sent Luisu koja ukazuje na mogući sukob interesa u slučaju investicije u Beogradu, ako Tramp bude reizabran.

"Postoji zabrinutost da bi Vlada Srbije želela da utiče na predsednika Trampa time što omogućava bogaćenje njegovoj porodici. Spoljna politika prema Srbiji treba da bude vođena interesima SAD, a ne finansijskim uslugama koje srpske vlasti čine adminitraciji", piše u tekstu.

Iz Vlade Srbije nije stigao nikakav zvaničan odgovor.

Vučić "oduševljen"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je "delimično upoznat sa idejom koja ga oduševljava" - da se na mestu Generalštaba izgradi kompleks sa hotelom i stanovima, i da će to promovisati sa radošću, piše N1.

Vučić je rekao da je „umro od smeha“ zbog komentara nekih medija da on prihvatanjem Kušnerove ideje „dobija politički uticaj“ na Trampa.

Dodao je da je „vrlo srećan što će se rešiti problem u centru grada"

"Beogradu je potrebno da se razvija i potrebne su velike investicije o kojoj je razgovarao ministar finansija Siniša Mali", navodi predsednik Srbije.

Vučić je rekao da ga ta ideja „oduševljava“ ako se pogleda šta je sada na mestu bombardovanih zgrada. Po njegovim rečima, tu će biti i „neka vrsta muzeja žrtva“ jer „nećemo da krijemo šta se sve dešavalo“.

Najavio je da će „sve biti transparentno“ i da se nada da će biti vremena da se presele Generalštab i Ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG