Linkovi

Kurti: Spreman sam za sastanak sa Vučićem u Briselu


Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: VOA)
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: VOA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je u utorak da je spreman za sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu kako bi izneo sve informacije koje Kosovo ima u vezi sa hapšenjem trojice kosovskih policjaca od strane Policije Srbije 14. juna.

„Spreman sam i zainteresovan da idem na sledeći sastanak u Brisel, kako bismo detaljno izneli sve ove podatke koje smo dobili i shvatili da deeskalacija situacije koju svi traže podrazumeva bezuslovno oslobađanje tri policajca i kažnjavanja agresije Srbije na Kosovu, dok normalizacija podrazumeva implementaciju Osnovnog sporazuma. Zainteresovan sam da iznesem svu kosovsku dokumentaciju za kriminal koji je urađen prema kosovskim policajcima, njihovim porodicama i našoj republici. Deeskalacija podrazumeva pravdu i mi želimo pravdu", kazao je Kurti.

Premijer Kosova je saopštio da je oficir za vezu Prištine u Beogradu Jetiš Jašari u utorak posetio trojicu policajaca, koje Srbija, kako je naveo, drži kao taoce.

„Posebno ih je obilazio jednog za drugim. Opisi trojice policajaca o tome kako je došlo do otmice su isti. Kažu da su u trenutku otmice bili za improvizovanim stolom i zajedno ručali. Tada ih je 15 ljudi opkolilo, napalo i kidnapovalo. Sva trojica su bili zajedno. Sva trojica imaju istu priču, kada ih je posebno ispitao naš ambasador (oficir za vezu) Jetiš Jašari", rekao je Kurti.

Kurti je hapšenje trojice kosovskih policajaca, kako je ponovio, duboko na teritoriji Kosova, ocenio kao direktnu osvetu kosovskoj policiji zbog borbe protiv organizovanog kriminala. Ovaj čin, koji je prema njegovim rečima imao za cilj i destabilizaciju situacije, dogodio se dan pošto je on lično predložio plan od pet tačaka za potpunu deeskalaciju situacije na severu Kosova i dan pošto je uhapšen Milun Milenković, koga je označio kao jednog od šefova “Civilne zaštite, nelegalne strukture Srbije”

Oni (kosovski policajci)treba da budu pušteni što je pre moguće, bezuslovno i nepovređeni. Istovremeno tražimo od međunarodnih faktora, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a da osude agresiju Srbije, koja takođe predstavlja kršenje tačke četiri sporazum tehničko-vojni Kumanovskog sporazuma od 9. juna 1999. godine”, rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc navela je da je trojicu kosovskih policajaca Jetiš Jašari posetio u Pritvorskom centru u Kraljevu gde se nalaze od 16. juna, a da su prethodno dva dana bili u Beogradu.

XS
SM
MD
LG