Linkovi

SAD traže bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca


Portparol Stejt departmenta Metju Miler
Portparol Stejt departmenta Metju Miler

Sjedinjene Države vjeruju da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca, saopšteno je u četvrtak iz Stejt departmenta.

"Vjerujemo da bi obje strane trebalo da bez odlaganja primijene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike KFOR-a, policiju i novinare", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare.

Metju Miler: Srbija i Kosovo hitno da umanje tenzije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Miler je rekao da su Sjedinjene Države i dalje angažovane po ovom pitanju, i u direktnom kontaktu sa obje strane, kao i sa američkim partnerima u regionu.

"Sekretar (Entoni) Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu o ovome, savjetnik (Derek) Šole je imao direktne razgovore, kao i drugi u Stejt departmentu", rekao je Miler. Nije međutim želio da govori o mogućim akcijama koje bi SAD preduzele, uključujući i sankcije.

Američki senator: Pred Kosovom i Srbijom jedinstvena šansa
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

"Naš fokus je da objema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake da smanje tenzije i primijene plan EU", istakao je Miler.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj sazvao je za narednu nedelju krizni sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je u četvrtak portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Pozvao je oba lidera na krizni sastanak u Briselu naredne nedelje. Kasnije ćemo saopštiti više detalja", rekao je Stano, prenosi agencija Rojters.

Tenzije između Kosova i Srbije dramatično su porasle proteklih nedelja, što je podstaklo strahovanja od izbijanja nasilja većih razmera.

Kurti: Zašto ćuti međunarodna zajednica?

Premijer Kosova prethodno je rekao da je iznenađen ćutanjem međunarodne zajednice zbog "postupaka" Srbije i pozvao da se izvrši pritisak na Beograd kako bi na slobodu bila puštena trojica, kako je naveo, kidnapovanih policajaca.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Ponašanje Srbije nas ne čudi, nije promenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema delovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju", rekao je Kurti.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za bezbednost Kosova rekao i da je zbog bezbednosti povećana kontrola vozila koja iz Srbije ulaze na teritoriju Kosova.

"Zavisno od analiza naših bezbednosnih institucija dalji koraci će se preduzeti na osnovu njihovih preporuka. Naš cilj je bezbednost. Tražimo oslobađanje policiaca i pozivamo međunarodne aktere da izvrse pritisak na Srbiju. Iznenađuje nas ćutanje međunarodnih faktora prema Srbiji i kidnapovanju tri policajca Kosova", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je pokazao i mapu gde su se prema njegovim rečima kosovski policajci nalazili i naveo da se to dešavalo duboko na teritoriji Kosova.

"Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu. Ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi. Sve ovo ima i Kfor, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi", naveo je Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja na konferenciji za štampu dan nakon hapšenja kosovskih policajaca od strane pripadnika MUP-a Srbije, u Prištini, 15. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)
Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja na konferenciji za štampu dan nakon hapšenja kosovskih policajaca od strane pripadnika MUP-a Srbije, u Prištini, 15. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je na istoj konferenciji da je juče posetio lokaciju na kojoj se, kako je rekao, dogodilo kidnapovanje trojice kosovskih policajaca. On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da osudi ovaj čin.

"Ja sam juče posetio lokaciju gde su uhapšeni, tu je bilo ranije krijumčarenja robe i taj put je blokiran. Bilo je nemoguće da naši policajci budu na teritoriji Srbije, to je njihova propaganda. Na ovoj lokaciji bilo je drveća kojim je blokiran put. Ovaj kriminalni čin učinjen je zbog osvete. Ovaj kriminalni čin treba da se osudi od međunarodnih faktora", rekao je Svećija.

Pozvao je na oslobađanje policajaca i njihov povratak na Kosovo.

"Mi se nećemo zaustaviti u traženju pravde, ustavnosti, zakonitosti i mira za sve građane, bez razlike. Nastavićemo sa postupamo prema prinacipima demokratije. Niko nije imun i nije jači od institucija Kosova. Svako od kriminalaca će se privesti pravdi", rekao je Svećlja.

Vučić sa ambasadorima EU i Kvinte: Sprečite Kurtija da izazove rat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je razgovarao sa predstavnicima Evropske unije i Kvinte i da ih je zamolio da spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izazove rat.

"Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

On se sastao sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG