Linkovi

Kurs za preživljavanje u ratnoj zoni


Polaznici kursa za preživljavanje u ratnoj zoni.
Polaznici kursa za preživljavanje u ratnoj zoni.

Institut za obučavanje diplomata o zaštiti organizuje kurs za one koji će se naći u ratnoj zoni, a nisu prošli vojnu obuku.

U ratnim zonama se, osim vojske i lokalnog stanovništva, nalaze i brojni humanitarni radnici iz nevladinih organizacija, koji iza borbenih linija pokušavaju da pruže pomoć onima koji žive u ratnom okruženju. To može biti vrlo opasno mesto za civile, zbog čega su, kako izveštava naš novinar Araš Arabasadi, pokrenute neke inicijative da im se pomogne da se bolje pripreme za život u ratnoj zoni.

Neočekivana situacija može da se dogodi u svakom momentu … na svakom mestu. Kao npr. kidnapovanje u stranoj zemlji.

“Trening za svest o neprijateljskom okruženju. To je kurs namenjen onima koji će se naći u teškoj situaciji, a nisu prošli vojnu obuku”, priča osnivač i izvršni direktor Instituta za obučavanje diplomata o zaštiti, sa sedištem u Ohaju, Edvin Lard.

Instruktori su bivši vojnici, koji podučavaju civile osnovnim veštinama preživljavanja.

“Pokušavamo da insceniramo događaj koji će da ih šokira”, kaže Lard.

Lard je bio pripadnik američke mornarice i služio je u bolničkoj mrtvačnici. On ističe da je možda najvažnije oružje u svačijem arsenalu – podvez, jer ponekad to može da bude jedina stvar koja vas održava u životu.

Tim pokušava da nauči polaznike kursa kako da u najkraćem roku napuste bilo koju neprijateljsku situaciju … brzinom od preko 170 kilometara na sat.

“Ako se pravilno pripremite bićete u stanju da upravljate vozilom u punom kapacitetu i tako pobegnete od bilo koga ko vas napada”, objašnjava instruktor Eron Vašington.

Ponekad priprema za neočekivanu situaciju znači i da neko ko to nikada ranije nije radio, mora da rukuje oružjem.

“Nije neophodno da vas pretvorimo u profesionalne strelce već da vam pružimo osnovno znanje o tome šta se tamo dešava”, ističe instruktor Džoš Doran.

Ukoliko se dogodi ono nezamislivo, a vi ste talac u zemlji daleko od svoje kuće, oni vam takođe ukazuju na to šta vas čeka kada se pojavi tim za spasavanje.

“Većina ljudi sa kojima radimo nisu vojnici i nisu navikli na jake eksplozije, pucnjavu i slično”, kaže Lard.

I u tome je poenta.

“Ako su ovde, to znači da su došli da nauče nešto o tome kako da prežive u neprijateljskom okruženju”, zaključuje instruktor Lens W. Barton.

Za hiljade humanitarnih radnika i stranih diplomata koji rade u ratnoj zoni, a nemaju vojnu obuku, kursevi poput ovog će im jednoga dana možda spasiti život.
XS
SM
MD
LG