Linkovi

Kurdi spremni za borbu protiv Islamske države


Borci Pešmerga na liniji fronta izmedju Kurda i ISIS-a istočno od Mosula
Borci Pešmerga na liniji fronta izmedju Kurda i ISIS-a istočno od Mosula

Kurdistanske Pešmerga snage drže liniju fronta protiv ekstremista Islamske države. Njihovi vojnici čuvaju 1.500 kilometara dugu liniju fronta koja deli tu severnu regiju od ekstremista. Oni su izloženi svakodnevnim raketnim i artiljerijskim napadima.

Sa prstom na obaraču, Pešmerga borac gleda preko prašnjavog prostora ka selu koje su zauzeli ekstremisti Islamske države.

Ovo je kurdistanska linija fronta Hazir samo 45 minuta vožnje od uporišta Islamske države u Mosulu.

Pešmerga borci stalno prikupljaju informacije o džihadistima.

Komandant Ato Zebari kaže da Islamska država koristi bombaše samoubice da bi presekla odbrambenu liniju.

“Njihova vozila su blindirana kao buldožeri i druga vozila koje naše oružje ne može da zaustavi, što znači da nam je potrebna anti-tenkovska i anti-buldožerska artiljerija.”

Vojnici priznaju da je Islamska država moćna sila koja svakodnevno testira odbranu Pašmerga boraca.

Medjutim Pešmerga borci koriste teren u svoju korist, adaptirajući svoju taktiku i koristeći snajpere.

“Udarci na koje smo najviše ponosni su pucnji na oklopne Hamvije, jer postoji samo jedno mesto na kojem možete pucati u hladnjak i vozilo eksplodira. Na to smo ponosni kao i na to kad im pucamo u glavu i ubijemo ih.” kaže snajperista Kamal Omar

Mada nemaju teško naoružanje koje im je potrebno, pukovnik Sarbast Džihad kaže da su njegove snage spremne da se bore u Mosulu što je potez o kojem se, kako navode Pešmerga borci, razgovara sa Bagdadom i Amerikancima predvodjenom koalicijom.

“Imamo svoje avione. Čim dobijemo naredjenje od pretpostavljenih napašćemo sela koja želimo. Ali pošto je to vojna operacija ne možemo vam pokazati plan kako to nameravamo da učinimo.”

Sjedinjene Države su upozorene da će, čak i uz ovako odlučne borce, ta borba biti duga i teška.

XS
SM
MD
LG