Linkovi

Kurdske snage kontrolišu Tal Abjad


Zastava kurdskih snaga iznad Tal Abjada na granici Turske i Sirije, 16. jun 2015.

Borci protiv Islamske države podigli zastave nad gradom odakle ekstremisti ID ulaze u Siriju iz Turske.

Kurdske snage na severu Sirije tvrde da imaju punu kontrolu nad pograničnim gradom Tal Abjadom, za koji se veruje da je lokacija gde borci Islamske države ulaze u Siriju iz Turske.

Uz pojačanje koje su im pružali vazdušni udari koalicije predvodjene Sjedinjenim Državama, borci protiv Islamske države podigli su svoje zastave nad gradom, prenose reporteri koji prate dogadjaje sa turske strane granice.

Ofanziva protiv militantne grupe pokrenuta je prošle nedelje, kako bi se zatvorio glavni put kojim se potencijalni ekstremisti i vojna oprema krijumčare iz Turske u grad Raka, koji je de fakto prestonica Islamske države.

Pentagon je danas saopštio da je i dalje sporno ko kontroliše Tal Abjad, ali da su snage koje se bore protiv Islamske države “na domah” zatvaranja tog graničnog prelaza.

Tal Abjad je bio meta pet od devet vazdušnih udara koje je koalicija izvršila protekle noći u Siriji, saopšteno je iz Pentagona. Vojni avioni su takodje izvršili 16 udara u Iraku, gde su žestoko bombardovali položaje Islamske države u blizini Mosula, drugog najvećeg grada.

XS
SM
MD
LG