Linkovi

Kurc: Austrija veliki prijatelj Crne Gore


Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u Evropsku uniju, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove, Sebastian Kurc, koji je danas boravio u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Austrijski ministar je, takodje, ukazao na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Kurc je danas boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastao sa crnogorskim zvaničnicima, ali i predstavnicima civilnog sektora i medija.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšićem, poručio da je Austrija veliki prijatelj Crne Gore.

Austrijski šef diplomatije je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država, kako je dodao, uticala i na bolju zaposlenost u državi.

"Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore. Naglašavam značaj saradnje u regionu i podsjećam da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU. Ta tema je značajna i za investitore – poručio je Kurc.

On je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori.

To je žalosno i toga ne bi trebalo da bude. Bez slobode medija, nema demokratije, poručio je Kurc.

Nije tako samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama, rekao je Kurc i dodao da je generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju.

Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno Crne Gore.

Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetani, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Dva ministra su razgovarala i o saradnji u regionu, a Lukšić je austrijskom ministru predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

Lukšić je podsjetio da je Crna Gora otvorila 18, a da se naredne sedmice očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa EU.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako napredak i u toj oblasti moguć.

Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto, poručio je Lukšić.

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine

XS
SM
MD
LG