Linkovi

Krvava kozja glava i nož na jastuku: Italijanke koje se bore protiv mafije


Marila Mastrođovani (Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino)
Marila Mastrođovani (Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino)

Bila je to scena direktno iz "Kuma". U noći 1. februara, krvava kozja glava sa mesarskim nožem ostavljena je na pragu kuće sutkinje Frančeske Marijano u južnoj Italiji, sa porukom: „ovako“.

Marijano je već dobijala pretnje, beleške ispisane krvlju, nakon što je izdala naloge za hapšenje 22 člana lokalnog mafijaškog klana koji deluje u južnoj Pulji, peti italijanske “čizme”.

Pulja je poznata po svojim maslinjacima, kućama “isprane” bele boje u obliku šišarki i spektakularnim obalama koje će predstavljati sjajnu pozadinu na fotografijama kada premijerka Đorđa Meloni ugosti lidere zemalja Grupe sedam na njihovom godišnjem samitu ove nedelje.

Ali region je takođe dom Sakra Korona Unita, četvrte italijanske organizovane kriminalne grupe. Daleko je manje poznata od sicilijanske Koza Nostre, kalabrijske 'Ndrangete ili napolitanske Kamore, ali jednako efikasna u infiltriranju u sve, od lokalnih preduzeća do vlade.

Pa ipak, izvanredan niz žena poput Marijano izaziva mafijaške strukture moći uz veliki lični rizik. One hapse i krivično gone članove klana, razotkrivaju njihove zločine i konfiskuju njihova preduzeća, a sve to radeći na promeni lokalnih stavova i kulturnih normi koje su ovoj mafiji omogućile da puste korene duboko, poput čuvenih maslina u Pulji.

„Ne verujem nikome ko kaže da se ne plaši. To nije istina“, rekla je Marilu Mastrođovani, istraživačka novinarka i profesorka novinarstva na Univerzitetu u Bariju koja je za blog napisala opširne priče o infiltraciji mafije.

“Hrabrost ide napred uprkos strahu“, rekla je ona.

Tužiteljka Karmen Ruđerio (Foto: AP/Alessandra Tarantino)
Tužiteljka Karmen Ruđerio (Foto: AP/Alessandra Tarantino)

Sakra Corona Unita, ili SCU, jedina je organizovana kriminalna grupa u Italiji čije je poreklo poznato. Lokalni kriminalac ju je osnovao u zatvoru u Lećeu 1981, delom da bi potisnuo druge mafijaške grupe koje su pokušavale da se infiltriraju u to područje.

Ime i obredi inicijacije povezani su sa katoličkom verom, sa "koronom" ili krunom, koja se odnosi na perle brojanice.

Polako ali postojano, SCU se utkao u društveno tkivo Pulje, mešajući svoje nezakonite aktivnosti sa legitimnim poslovima. Danas ima oko 30 klanova i oko 5.000 članova, skoro svi muškarci.

„Šverc droge je glavni posao“, rekla je Karla Durante, šefica lokalne kancelarije Istražnog direktorata za borbu protiv mafije, međuagencijskih policijskih snaga. „To je uvek praćeno iznudama, lihvarstvom. I sada, kao u celom narodu, imamo infiltraciju u javnu upravu”.

SCU uzima milijarde evra koje zarađuje od trgovine drogom i “pere” ih kroz legitimne poslove, često u turističkoj industriji Pulje koja je u procvatu.

Jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv toga je konfiskacija imovine u vlasništvu mafije. Tim koji predvodi Durante oduzima imovinu mafije, kao što su vinogradi ili farme, koja se potom predaje lokalnim organizacijama da bi se transformisale u društveno korisne centre ili projekte.

„Do sada smo naučili da je ovo zaista najsnažnije oruđe, jer oduzimanje imovine mafijašima znači njihovo razvlašćenje“, rekla je Durante.

Sutkinja Frančeska Marijano (Foto: AP/Alessandra Tarantino)
Sutkinja Frančeska Marijano (Foto: AP/Alessandra Tarantino)

Od 1992, nacionalna kancelarija je zaplenila više od 147 miliona evra mafijaške imovine.

Ali SCU je na neki način postala efikasnija od ostalih italijanskih mafijaških grupa u infiltriranju u lokalnu zajednicu, i toga da bude društveno prihvaćena. Poslednjih godina, ova grupa je generalno izbegavala akte nasilja koji privlače naslovnice i češće primenjivala nijansirane oblike zastrašivanja.

„Organizovani kriminal je i dalje organizovan, u smislu da uživa određeni konsenzus u Italiji“, rekla je Sabrina Matrangola, čiju je majku, lokalnu političarku, ubila mafija 1984. nakon što je vodila kampanju za očuvanje priobalnog parka od nezakonitog razvoja.

"I dok god postoji taj konsenzus, dok svi ne izaberu pravu stranu i ne pojavi se neko voljan da zasuče rukave da pomogne, ova mesta će uvek biti u opasnosti", rekla je Matrangola, koja sada radi kao aktivistkinja grupe Libera, koja pretvara sredstva mafije da služe zajednici.

Za one koji se protiv toga bore, opasnost i dalje postoji.

Dve nedelje pošto joj je Marijano poslala naloge za hapšenje za obračun sa mafijom pod nazivom "Operacija Vuk", glavnoj tužiteljki u ovom slučaju, Karmen Ruđero, jedan od osumnjičenih je zamalo prerezao vrat.

Pankracio Karino, jedan od 22 osobe imenovane u nalogu, nagovestio je da želi da sarađuje u istrazi.

Ali kada se Ruđero pojavila da ga ispituje u zatvoru u Lečeu, imao je druge planove: isklesao je nož od porcelanske VC šolje u zatvorskoj ćeliji i sakrio ga u malu crnu plastičnu kesu u rektumu, planirajući da je zakolje tokom sastanka, prema sudskim dokumentima.

„Da sam tog dana bio lucidan kao sada“, rekao je Karino kasnije istražiteljima, „Karmen Ruđero bi već bila deo istorije“.

Na sreću Ruđeri, sumnjičavi čuvar pretresao je Karina pre nego što je uspeo da napadne tužiteljku i pronašao improvizovani nož.

Sedam meseci posle incidenta, Ruđero je samouvereno ušla u sudnicu zatvora u Lećeu na nedavno ročište, u pratnji trojice policajaca.

Karla Durante (levo, u senci) šefica anti-mafijaške jedinice (Foto: AP/Alessandra Tarantino)
Karla Durante (levo, u senci) šefica anti-mafijaške jedinice (Foto: AP/Alessandra Tarantino)

Ni nju, ni druge žene koje su dovele u pitanje moć SCU nisu uplašile pretnje smrću. Ali nadležni su morali da preduzmu mere predostrožnosti, uključujući i uvođenje konstantnog obezbeđenja.

Novinarka Mastrođovani preselila je svoju mladu porodicu iz rodnog grada nakon što su njeni izveštaji na ličnom blogu „Il Tacco D'Italia” o infiltraciji SCU toliko naljutili lokalnu vlast da je u jednom trenutku grad bio oblepljen ogromnim posterima koji su napadali njen rad. Na jednom je prikazana u rupi do vrata.

Prema patrijarhalnoj kulturi SCU, „žena ne bi trebalo da ima glas“, tim više ako ga koristi da piše o mafiji, rekla je ona.

Sutkinja Marijano takođe živi uz stalnu policijsku pratnju, ali veruje da njen posao borbe protiv SCU ide dalje od hodnika sudnice.

U vreme predaha, Marijano koristi strast za pisanjem knjiga, poezije i drama kako bi pokušala da promeni stavove na osnovnom nivou. Nedavno je u pozorištu Apolo u Lećeu postavljena njena predstavu o mafiji.

„Moramo da počnemo sa komunikacijom, koja je fundamentalna za prenošenje vrednosti dostojanstva, hrabrosti, odgovornosti“, rekla je ona. „Sposobnost da se kaže ne, sposobnost da budete ogorčeni pred stvarima koje su pogrešne”.

XS
SM
MD
LG