Linkovi

Bez odgovornosti i pravde 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića


ILUSTRACIJA - Novinari Slavko Ćuruvija (L), Dada Vujasinović i Milan Pantić (D) koji su ubijeni ili stradali pod nerazjašnjenim okolnostima (RSE/Courtesy photo)
ILUSTRACIJA - Novinari Slavko Ćuruvija (L), Dada Vujasinović i Milan Pantić (D) koji su ubijeni ili stradali pod nerazjašnjenim okolnostima (RSE/Courtesy photo)

Pre 23 godine, pred zgradom u kojoj je živeo, ubijen je novinar Milan Pantić.

Napadnut je dok se vraćao iz nabavke. Za to ubistvo još nije podignuta optužnica, niti su kažnjeni počinioci i organizatori.

Na gradskom groblju u gradu u kom je živeo i radio održan mu je pomen. Godišnjica ubistva Milana Pantića obeležena je i polaganjem venaca ispred biste sa njegovim likom na Trgu u Jagodini koji je po njemu dobio ime.

Kao dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine Milan Pantić je pisao o zloupotrebama u Pomoravlju, a pre svega o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare i prema svim pretpostavkama zbog toga je ubijen 2001. godine.

Vence na bistu Milanu Paniću položili su i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

Podsetio da je dan nakon donošenja oslobađajuće presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, slučaj Milana Panića iz Tužilaštva za organizovani kriminal vraćen tužilaštvu u Jagodini.

Vraćanje ovog nacionalnog slučaja u Jagodinu zaista simbolično govori o nekom pokušaju pranja ruku od ovog slučaja. Pa ako neko u Jagodinu uspe nešto da uradi, ako ne uspe – nismo mi krivi. Verovatno tako razmišljaju”, rekao je Matić i pozdravio dolazak ministra informisanja i telekomunikacija Srbije Dejana Ristića, kao prvog nadležnog ministra koji je došao u Jagodinu na obeležavanje godišnjice ubistva Milana Pantića.

Verujem da će i ono što je ministar danas doživeo ovde uticati na to da se založi i u vladi Srbije da ovaj slučaj ne izgubi nacionalni značaj i da se ta toliko važna politička volja pojavi i da u narednih nekoliko godina svi oni koji rade na ovom slučaju i koji će raditi dobiju toliko važnu snagu i potrebu za tom potpunom odgovornošću ka kojoj idemo sa namerom da se ovaj slučaj razreši”, istakao je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević je poručio da je posle svega što se dogodilo za protekle 23 godine na potezu Tužilaštvo za organizovani kriminal koje, na osnovu onoga što je policija uradila, mora pod hitno da podigne optužnicu i razreši ovaj slučaj, koji je, kako je rekao, važan za slobodu, pravdui istinu u Srbiji.

Sloboda u ovom slučaju, pravda u ovom slučaju je svake godine sve dalje od nas. I zato ne smemo dopustiti da jedan trenutak života porodice Pantić, Milana Pantića, njegov rad ostane zaboravljen. U našim životima Milan Pantić je postao simbol, na isti način na koji je simbol nepravde postao Slavko Ćuruvija nakon one presude kojom je taj slučaj zaključen. Na isti način živimo sa slučajeviom 17 otetih, ubijenih, nestalih kolega Srba, Albanaca i stranaca na KiM”, rekao je Rakočević i naglasio da je pravda ubijena, ali da istina živi.

Govoreći ispred biste Milana Pantića ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić je poručio da mu nije svejedno što je prvi ministar koji 23 godine nakon ubistva dolazi u Jagodinu i da je na taj način hteo da iskaže pijetet prema brutalno ubijenom novinaru.

Nama je pravda potrebna i verujem da ćemo konačno u razumnom vremenskom roku svi zajedno dočekati ispunjenje i prava i pravde. To je potrebno ne samo porodici, to je potrebno čitavom našem društvu, svakome od nas pojedinačno i čitavoj našoj zemlji zajedno. Tragična sudbina Milana Pantića nažalost nije jedina kada govorimo o novinarskoj profesiji”, rekao je Risić i naglasio da je veliki broj naših novinara stradao tokom ratova devedesetih, ali i da je nekoliko njih ubijeno i u mirnodopskim okolonostima.

Povodom godišnjice ubistva Milana Pantića oglasila se i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković porukom da taj slučaj mora biti što pre istražen i da ne treba čekati toliko godina na pravdu.

U izjavi za RTS ona je istakla kako smatra da ljudi nisu svesni da je novinarstvo opasan posao i da su novinari izloženi diskriminaciji, napadima i da im je često bezbednost ugoržena i dodala da je problem i što su novinari izloženi pritiscima.

XS
SM
MD
LG